Κορονοϊός: Ωφέλιμη η καθυστέρηση χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς

Μία καθυστέρηση τουλάχιστον επτά εβδομάδων στις χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς που έχει προσβάλλει ο κορονοϊός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου τους. Αυτό εκτιμά νέα διεθνή μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς που έχει μολύνει ο κορονοϊός πρέπει να καθυστερούν για τουλάχιστον επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης, εφόσον αυτό είναι δυνατό, ιδίως εάν οι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα κορονοϊού.

Κι αυτό επειδή μία επέμβαση σε άτομο με Covid19 αυξάνει τον κίνδυνο να αποβεί θανατηφόρα, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένα χειρουργείο σε ασθενή με κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται στο μέτρο του εφικτού.

Οι ερευνητές των διεθνών χειρουργικών επιστημονικών ομάδων COVIDSurg Collaborative και GlobalSurg Collaborative, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αναισθησιολογίας «Anaesthesia», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 140.231 χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν σε 116 χώρες, εκ των οποίων οι 3.127 (ποσοστό 2,2%) σε ασθενείς που παράλληλα είχαν Covid19.

Κορονοϊός και θνητότητα μετά το χειρουργείο

Διαπιστώθηκε ότι 30 ημέρες μετά το χειρουργείο η θνητότητα ήταν 1,4% στους ασθενείς χωρίς Covid19, 9,1% στους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες από την επέμβαση, 6,9% σε όσους είχαν διάγνωση Covid19 τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν το χειρουργείο, 5,5% όταν η επέμβαση έγινε πέντε έως έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση και 2% όταν είχαν περάσει επτά εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη.

Όμως, για τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα («μακρά Covid19») η θνητότητα ήταν 6% έναν μήνα μετά την επέμβαση, ακόμη κι αν είχε μεσολαβήσει απόσταση επτά εβδομάδων από τη διάγνωση.

Κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου σε μία επέμβαση, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες θανάτου είναι περίπου τετραπλάσιες στους ασθενείς που εγχειρίζονται σε διάστημα έξι εβδομάδων μετά από διάγνωση Covid19.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτώματα τουλάχιστον επί επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση κορονοϊού πιθανώς θα ωφεληθούν από μία περαιτέρω καθυστέρηση».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός: Ωφέλιμη η καθυστέρηση χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση