Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: 492.000 εμβολιασμοί στους άνω των 65 για την αποφυγή νέων μέτρα – Οι ανεμβολίαστοι ανά ηλικία

Προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορονοϊού αποτελεί ο εμβολιασμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών άνω των 60 ετών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Με την προστασία αυτής της ηλικιακής ομάδας οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, δηλαδή την πίεση στο ΕΣΥ, που θα φέρει με τη σειρά της “ντόμινο” δυσβάστακτων νέων μέτρων μέσα στον χειμώνα.

Πρόκειται για περίπου 492.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε καν την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών αποτελούν τον «ρυθμιστή» της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς να υποτιμάται στις ίδιες ηλικίες και η αναγκαιότητα της τρίτης ενισχυτικής δόσης, καθώς έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους και σύμφωνα με τις μελέτες, οι περισσότεροι από αυτούς τους πολίτες έχουν υποστεί μερική απώλεια της ανοσίας τους.

Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι αυτοί που δίνουν το 53% σε βαριές νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το 84% των θανάτων. Είναι όλοι όσοι θα πρέπει να πειστούν ότι ο πραγματικός “εχθρός” για την υγεία τους είναι ο κορονοϊός, να ξεπεράσουν τις αναστολές τους για το εμβόλιο και να σπεύσουν να εμβολιαστούν πλήρως και με τις δύο δόσεις.

Οι πολίτες άνω των 65 ετών που δεν είναι ακόμη εμβολιασμένοι για την Covid-19 είναι 492.000 άτομα και αποτελούν περίπου το 20% των ατόμων αυτής της ηλικίας.

Κορονοϊός: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στους εφήβους

Εμβολιασμένοι πλήρως στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών, είναι 1.893.949 άνθρωποι, σε ποσοστό 79%, οι οποίοι πρέπει άμεσα τις επόμενες μέρες να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες πολλοί από αυτούς ενδέχεται να έχουν υποστεί απώλεια της ανοσιακής προστασίας που τους παρείχε ο βασικός εμβολιασμός.

Άνω των 65 ετών: Χαμηλά τα κρούσματα, ψηλά οι νοσηλείες

Αν και τα κρούσματα στις ηλικίες αυτές, καταλαμβάνουν ένα χαμηλό ποσοστό στις ημερήσιες μολύνσεις, καθώς αποτελούν κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο μόλις το 11% των συνολικών μολύνσεων, παρ’ όλα αυτά «δίνουν» σχεδόν τη 1 στις 2 διασωληνώσεις, καθώς επίσης και περισσότερους από 8 στους 10 θανάτους.

Χθες για παράδειγμα, Σάββατο 6/11 στους άνω των 65 ετών καταγράφηκαν μόλις 705 μολύνσεις στο σύνολο των 6.393 νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου, από 352 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο, το 53% ήταν άνθρωποι αυτής της ηλικίας, αλλά και το 84% από τους 310 νεκρούς κατά την ίδια εβδομάδα.

Αλλά και στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή από 40 έως 64 ετών, το 26% είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αποτελεί ομάδα που έχει συμμετοχή στις διασωληνώσεις κατά 43% και στους θανάτους κατά 16%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 95% των διασωληνωμένων ασθενών καταλαμβάνουν πολίτες άνω των 40 ετών, ηλικίες στις οποίες οι ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζουν -σύμφωνα με τους επιστήμονες- κατά 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε ΜΕΘ σε σχέση με έναν εμβολιασμένο.

Κορονοϊός: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια και για τους ανθρώπους με αλλεργίες

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι ανά ηλικιακή ομάδα

Στις ακόμα πιο επικίνδυνες ηλικίες για βαριά νόσηση και θάνατο, δηλαδή στους άνω των 80 ετών, στην Ελλάδα εμβολιασμένο είναι μόλις το 75%, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρώπης που σε αυτές τις ηλικίες έχουν εμβολιάσει από το 90 έως το 100% των πολιτών τους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) στους άνω των 80 ετών, εμβολιασμό στο 100% έχει πετύχει: η Αυστρία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Σουηδία έχει εμβολιάσει το 95,3% των υπέργηρων, το Βέλγιο το 91,2%, η Κύπρος το 97,6%, η Φινλανδία το 95,6%, η Γαλλία το 86,9%, η Νορβηγία το 97,5%, το Λουξεμβούργο το 90,2%.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αναλυτικά, οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα μέχρι τις 31/10, είναι στα εξής ποσοστά:

 • 10 – 14 ετών, το 87%
 • 15 – 17 ετών, το 63%
 • 18 – 24 ετών, το 40%
 • 25 – 49 ετών, το 34%
 • 50 – 59 ετών, το 25%
 • 60 – 69 ετών, το 19%
 • 70 – 79 ετών, το 17%
 • άνω των 80 ετών, το 25%

Κορονοϊός - CDC: Μπορεί να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους

Αυξήθηκαν ραντεβού και εμβολιασμοί την τελευταία εβδομάδα

Το πολύ αισιόδοξο είναι ότι κατά την τελευταία εβδομάδα, σημειώνεται αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όχι μόνο για την τρίτη, αλλά ακόμα και για την πρώτη δόση εμβολίου. Οι πολίτες που σπεύδουν πλέον να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, μέσα σε μόλις 4 ημέρες αυξήθηκαν κατά 5 φορές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, 29.500 ραντεβού κλείστηκαν την Πέμπτη (4/11) μέσα σε μία μόλις ημέρα, ενώ οι μέχρι σήμερα εμβολιασμοί της πρώτης δόσης δεν ξεπερνούσαν τις 6 με 7 χιλιάδες ανά ημέρα.

Για την τρίτη δόση εμβολίου κλείνονται καθημερινά περίπου 30 χιλιάδες ραντεβού.

Αναλυτικότερα, τα ραντεβού που κλείστηκαν από την περασμένη Δευτέρα (1/11) και μέχρι την Πέμπτη για την πρώτη δόση, κινήθηκαν ως εξής:

 • Δευτέρα (1/11): 15.000 ραντεβού
 • Τρίτη (2/11): 20.000 ραντεβού
 • Τετάρτη (3/11): 27.000 ραντεβού
 • Πέμπτη (4/11): 29.500 ραντεβού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση στους εμβολιασμούς ξεκίνησε πριν από την ανακοίνωση των νέων πρωτοκόλλων που προβλέπουν την αύξηση των τεστ στους ανεμβολίαστους και κορυφώθηκε τις επόμενες μέρες. Ενδέχεται, όπως εικάζουν οι ειδικοί, οι πολίτες να επηρεάστηκαν από την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών και για το λόγο αυτό να έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Κορονοϊός: 492.000 εμβολιασμοί στους άνω των 65 για την αποφυγή νέων μέτρα – Οι ανεμβολίαστοι ανά ηλικία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock