Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός – Johnson & Johnson: Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την ενισχυτική δόση

Τα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού (Pfizer και Moderna) συστήνονται ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, μετά τις νέες οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα νέων ερευνών αποδεικνύουν ότι λήψη διαφορετικών δόσεων εμβολίων (mix n’ match) παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Άλλωστε, η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) απάντησε στο ερώτημα που προέκυψε πριν από μερικούς μήνες για τον συνδυασμό διαφορετικών δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού και εάν αυτό είναι θεμιτό. Η ερώτηση ανέκυψε λόγω της παύσης χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και την ανάγκη λήψης της δεύτερης δόσης από εμβόλιο άλλης εταιρείας, με τον κόσμο να εκφράζει φόβο για πιθανές παρενέργειες.

Νέα πειραματική μελέτη απέδειξε ότι ο συνδυασμός του εμβολίου Johnson & Johnson με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) παρέχει μεγαλύτερη προστασία, ενισχύοντας τόσο την κυτταρική ανοσία όσο και την παραγωγή αντισωμάτων.

Στο θέμα της αποτελεσματικότητας της πρακτικής «mix n’ match» αναφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο την λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι, από ότι το ίδιο εμβόλιο και στις δυο δόσεις. Τα σχήματα αυτά είναι επωφελή για άτομα που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεταμοσχευμένοι. Ο ετερόλογος αυτός συνδυασμός εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση. Στην τρίτη δόση χορηγούνται τα εμβόλια mRNA ανεξάρτητα από το αρχικό σχήμα του εμβολιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό για ενίσχυση του Johnson & Johnson, σύμφωνα με τις μελέτες
Mελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland διαπίστωσε ότι οι λήπτες του εμβολίου της Johnson & Johnson μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από μία ενισχυτική δόση των εμβολίων Moderna ή Pfizer. Η μελέτη, εξέτασε διαφορετικούς συνδυασμούς τριών εμβολίων.

Πιο αναλυτικά, φάνηκε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων όσων είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, με ενισχυτική δόση:

  • Moderna, αυξήθηκαν κατά 76 φορές μέσα σε 15 ημέρες
  • Pfizer, αυξήθηκαν κατά 35 φορές μέσα σε 15 ημέρες
  • Johnson & Johnson, αυξήθηκαν μόλις 4 φορές στην ίδια περίοδο

Η αναμνηστική δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson έλαβε έγκριση για όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και έκαναν το εμβόλιο τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα.

Αναμένεται ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η χορήγηση του εμβολίου της Moderna ως ενισχυτική δόση, έλαβε έγκριση την περασμένη Δευτέρα (25/10) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μάλιστα θα χορηγείται στη μισή δόση, εξαιτίας της υψηλής παραγωγής αντισωμάτων που επιτυγχάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πολύ σύντομα, δηλαδή αναμένεται να εγκριθεί και στη χώρα μας, σε δόση των 50 μικρογραμμαρίων, αντί για 100 μικρογραμμάρια που δίδεται σήμερα στο κανονικό σχήμα.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στα ραντεβού που κλείνονται μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφεται και το είδος του εμβολίου που διενεργείται, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο που επιθυμούν για την ενισχυτική δόση.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Κορονοϊός – Johnson & Johnson: Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την ενισχυτική δόση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock