Κόσμος

Συνάντηση Λεπέν – ‘Ορμπαν στη Βουδαπέστη: Ενώνουν δυνάμεις πριν από τις ευρωεκλογές

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έγινε δεκτή σήμερα στη Βουδαπέστη από τον Ούγγρο εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ ‘Ορμπαν, επιδεικνύοντας την ενότητά τους εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι δύο αξιωματούχοι, που εμφανίστηκαν με πλατιά χαμόγελα μπροστά από τις σημαίες των χωρών τους, «έκαναν έναν απολογισμό της κατάστασης της δεξιάς που ενισχύεται στην Ευρώπη κυρίως ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τον Ιούνιο του 2024, έγραψε στην πλατφόρμα X ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

Κάλεσαν «να δοθεί από κοινού μια ισχυρή απάντηση στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες των Βρυξελλών, στις ασύνετες οικονομικές πολιτικές τους και στις φιλομεταναστευτικές πρωτοβουλίες τους».

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, δεν απάντησε στα αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου σε σχέση με τη συνάντηση αυτή.

Η φιναλίστ των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η οποία είχε γίνει δεκτή με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Οκτώβριο του 2021 στη Βουδαπέστη, αρέσκεται να εμφανίζεται στο πλευρό του Ούγγρου πρωθυπουργού, θιασώτη των «ανελεύθερων» αξιών στην Ευρώπη.

Η ίδια είχε επωφεληθεί από το δάνειο μιας ουγγρικής τράπεζας, ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, για την προεδρική εκστρατεία της το 2022.

Το ταξίδι της, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιείται λίγο μετά μια παραμονή της στην Ιταλία, όπου πραγματοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου μια μεγάλη συνάντηση με τον ηγέτη της ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι.

Οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές – που είναι στην εξουσία στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία ή τη Φινλανδία – και σημειώνουν ισχυρή άνοδο στην Αυστρία ή την Ισπανία – αφήνουν να διαφανεί μια μεγάλη ομάδα «εθνικιστών» ευρωβουλευτών στο ημικύκλιο του Στρασβούργου.

Όμως το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βλέπει τις συμμαχίες του να μαραζώνουν: η κοινοβουλευτική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, στην οποία συμμετέχουν οι Γάλλοι ευρωβουλευτές του RN, είναι στην πραγματικότητα αποδυναμωμένη και θα έβλεπε με καλό μάτι μια προσέγγιση με το κόμμα Fidesz του ‘Ορμπαν.

Οι υποστηρικτές του Ούγγρου ηγέτη είχαν αποχωρήσει το 2021 από την ομάδα του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι πλειοψηφία στο ημικύκλιο, χωρίς ωστόσο να προσχωρήσουν σε άλλη παράταξη, αλλά περιλαμβάνονται στους μη εγγεγραμμένους βουλευτές.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock