Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος σε ανεμβολίαστες εγκύους που νοσούν και νεογνά

«Αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, είχαμε αναφερθεί στον εμβολιασμό των εγκύων επισημαίνοντας τους κινδύνους από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό. Να θυμίσω ότι στις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει για τα εμβόλια, δεν είχαν συμπεριληφθεί οι έγκυοι. Όπως είναι γνωστό οι έγκυοι αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού, όσο και στο αναπνευστικό σύστημα» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής ήταν –και παραμένει σε υψηλό ποσοστό– ο φόβος των εγκύων και αρκετών γιατρών για ανεπιθύμητες ενέργειες για το κύημα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό. Στις 6 Ιανουαρίου δημοσιεύεται το δελτίο του αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά την κύηση που συγκεντρώθηκαν από εννέα οργανισμούς καταγραφής των ΗΠΑ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021. Η μελέτη αυτή είναι αναδρομική και εστιάζεται στην καταγραφή της προωρότητας των νεογνών, δηλαδή μωρά που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης αυτών που είναι κάτω από την 10η εκατοστιαία θέση. Η μελέτη περιλαμβάνει 46.000 με 49.000 κυήσεις ζώντων νεογνών, από τις οποίες 10.064 δηλαδή το 21,8% είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Σχεδόν το σύνολο, το 98%, είχε εμβολιαστεί μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου ενώ εμβόλιο που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως το mRNA εμβόλιο και σε ποσοστό κοντά στο 4,5% με το εμβόλιο Johnson & Johnson» συνέχισε.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger