Οικονομία

Νέο αλαλούμ στα χρωματιστά τιμολόγια: Αλλάζει τον χάρτη το μικτό, «εκτοπίζεται το πράσινο»

Δεν έχουν ακόμα δοθεί οι τιμές για τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια. Μόλις πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές για το πράσινο τιμολόγιο.

Νέο αλαλούμ στα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος, δημιουργεί η υπουργική απόφαση για τα μικτά τιμολόγια, των οποίων τα πάγια δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Χθες βράδυ οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσαν τα πάγια και τις αλλαγές, μόνο στα πράσινα τιμολόγια, στα οποία παρουσιάζεται μία μεσοσταθμική μείωση από τον Ιανουάριο, της τάξης του 1,5-2 λεπτά του ευρώ.

Χαρακτηριστικό του «πολέμου προσφορών», είναι το γεγονός ότι καμία εταιρεία μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει τις προσφορές της, ούτε για τα μικτά κίτρινα τιμολόγια, ούτε για τα σταθερά μπλε τιμολόγια. Οι εταιρείες, έχουν διορία έως και τις πέντε πρώτες εργάσιμες ημέρες του μήνα, να αναρτήσουν τους πίνακες με τις προσφορές τους.

«Στο κίτρινο τιμολόγιο, δεν υπάρχει ρήτρα αποχώρησης, αλλά τώρα θα υπάρχει για το διάστημα, τους μήνες δηλαδή,  που θα είναι το τιμολόγιο σταθερό. Αν δηλαδή κάποιο τιμολόγιο, θα έχει 6 μήνες σταθερή τιμή, για αυτούς τους έξι μήνες θα υπάρχει ρήτρα, για τους υπόλοιπους μήνες όχι», αναφέρει στο Dnews, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Καμία από τις εταιρείες δεν έχει δώσει ακόμα τιμές για τα υπόλοιπα τιμολόγια, εκτός από το πράσινο τιμολόγιο, που δόθηκαν χθες. Έπρεπε ήδη αυτές οι τιμές να έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως προβλέπει ο νόμος.

Με τα πράσινα τιμολόγια, υπάρχει μία μεσοσταθμική μείωση 1,5-2 λεπτά του ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Οι έξι από τις 13 εταιρείες, που είχαν εκπτώσεις συνέπειας, εξακολουθούν να τις έχουν. Οπότε πρέπει οι καταναλωτές να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, για να μην υποχρεωθούν σε «πέναλτι». Και το πάγιο έμεινε στα 5 ευρώ, αφού έως 5 ευρώ ορίζει το σχετικό ΦΕΚ, ότι πρέπει να είναι το πάγιο, στα πράσινα τιμολόγια«, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.

spspsps

Ο κ. Χριστοδουλίδης  θεωρεί πως οι καταναλωτές, όταν ανακοινωθούν οι τιμές των νέων μικτών τιμολογίων, θα κατευθυνθούν εκεί, απορρίπτοντας ουσιαστικά, όλα τα άλλα χρωματικά τιμολόγια.

«Εγώ προβλέπω ότι το πράσινο τιμολόγιο θα εκτοπιστεί από την αγορά. Εκεί πάμε. Θεωρώ ότι όλοι θα πάνε στο μικτό τιμολόγιο, που έχει μικρότερη διάρκεια σε σταθερή χρέωση. Πιστεύω ότι οι τιμή αυτή, για ορισμένους μήνες, στα μικτά τιμολόγια, θα πέσει ίσως και κάτω από 11 λεπτά του ευρώ. Σήμερα η μικρότερη τιμή στο πράσινο τιμολόγιο, είναι στα 11,79. Οι καταναλωτές λοιπόν θα φύγουν από το πράσινο και θεωρώ ότι θα πάνε στο κίτρινο. Με «κλειδωμένη» την τιμή για 6 ή 8 μήνες, ο κόσμος θα πάει σε αυτό το τιμολόγιο αρχικά, θα δει τι θα συμβεί και σε 6 μήνες θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει σε αυτό το τιμολόγιο.

Με τα μπλε τιμολόγια οι καταναλωτές δεν πρόκειται να ασχοληθούν. Όσοι είναι στα πράσινα τιμολόγια, θεωρώ ότι μόλις δουν τις φθηνότερες τιμές των μικτών (κίτρινων) τιμολογίων, θα πάνε εκεί και έτσι θα μείνουμε μόνο με τα κίτρινα μικτά τιμολόγια», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης.

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock