Κόσμος

Γαλλία: Επιχειρήσεις τροφίμων και παραγωγοί συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με εμπόρους λιανικής και παραγωγούς τροφίμων στη μάχη κατά του πληθωρισμού, όμως ξεχώρισε μεγάλες πολυεθνικές που όπως είπε αρνήθηκαν να «συνεργαστούν» με τη συμφωνία.

Οι επιχειρήσεις λιανικής δεσμεύθηκαν να παγώσουν ή να μειώσουν τις τιμές σε 5.000 προϊόντα καθημερινής χρήσης, δήλωσε ο Λεμέρ σε τηλεοπτική συνέντευξη έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών με εκτελεστικά στελέχη του τομέα.

Είπε επίσης πως οι επιχειρήσεις λιανικής συμφώνησαν να επισπεύσουν τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τις τιμές -που αρχικά επρόκειτο να γίνουν τον επόμενο χρόνο- ώστε να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο με προοπτική να εφαρμοστούν οι μειώσεις τιμών από τον Ιανουάριο.

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να μειώσει τις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, καθώς τα στοιχεία του Αυγούστου που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν πως ο πληθωρισμός των τροφίμων -αν και έπεσε από το υψηλό που είχε καταγράψει νωρίτερα φέτος- εξακολουθεί να είναι διπλάσιος του συνολικού ποσοστού πληθωρισμού.

Έμποροι λιανικής όπως το Carrefour και οι Les Mousquetaires προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα πως οι Γάλλοι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές βασικών προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους ζωής.

Μετέθεσαν επίσης την ευθύνη στις πολυεθνικές, με την ομάδα λόμπι της βιομηχανίας λιανικής Federation du Commerce et de la Distribution (FDC) να λέει χθες, Τετάρτη, πως μόνο 25 από 75 μεγάλους ομίλους καταναλωτικών προϊόντων έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα να μειώσουν τις τιμές και μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό προϊόντων.

«Οι μεγάλες πολυεθνικές θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα», είπε ο Λεμέρ.

Πρόσθεσε πως οι έμποροι λιανικής που δεν θα περάσουν τις μειώσεις τιμών από τους προμηθευτές στους πελάτες τους μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock