Επικαιρότητα

Γιαννόπουλος στο CNN Greece: Καιρός για τζάκι το Σαββατοκύριακο – «Χειμώνας με τα όλα του»

Εντυπωσιακή θα είναι η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από το απόγευμα  της Παρασκευής, με το Σαββατοκύριακο να είναι εντελώς χειμωνιάτικο. Για την ραγδαία επιδείνωση του καιρού η ΕΜΥ εξέδωσε και νέο έκτακτο δελτίο, στο οποίο περιγράφεται η τριήμερη ψυχρή εισβολή με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τους ισχυρότατοιυς βοριάδες, τις βροχές και καταιγίδες αλλά και τις χιονοπτώσεις.

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο CNN GREECE, κάνει λόγο για πολύ κρύο, θυελλώδεις ανέμους, βουτιά του υδράργυρου τουλάχιστον 10 βαθμούς και χιόνια στα ορεινά αλλά και ημιορεινά.

«Το Σαββατοκύριακο θα είναι καιρός για τζάκι. Θα είναι χειμώνας με τα όλα του» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, δίνοντας το σκηνικό του καιρού για το τριήμερο που ξεκινά από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, όπου παρότι θα έχουν υποχωρήσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας, θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, την κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου, τις βροχές και τις καταιγίδες αλλά και τις χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά.

«Κρύος βοριάς θα φυσάει στην Αττική, θα είναι κρύο τσουχτερό» μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος αναφέροντας ότι η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από σήμερα Παρασκευή.

«Από τα βορειοδυτικά της χώρας, αλλάζει ο καιρός με βροχές στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Αιγαίο, στην Αττική από το απόγευμα και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θα χιονίσει στα ορεινά» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα ο μετεωρολόγος αναφέρει πως το Σάββατο θα είναι μια «μέρα χειμώνα με τα όλα του».

« Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι σημαντική σε όλη τη χώρα και θα δούμε ότι στην Αθήνα που ο υδράργυρος είναι σήμερα στους 22 βαθμούς, το Σάββατο θα είναι στους 13.

Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο οι οποίοι ενδεχομένως να προκαλέσουν και απαγορευτικά στα πλοία, θα είναι βορειάδες και θα δώσουν τσουχτερό κρύο.

Επίσης θα χιονίσει στα ορεινά και στα ημιορεινά όπως Φλώρινα ή στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης όπου το θερμόμετρο θα δείξει μείον 8 βαθμούς. Σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θράκη θα χιονίσει περισσότερο».

Σε ότι αφορά την Κυριακή σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των ανέμων ωστόσο το κρύο θα είναι τσουχτερό και μάλιστα περισσότερο από το Σάββατο,

Τέλος και η προσεχή Δευτέρα θα είναι κρύα καθώς θα παραμένει το κρύο μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος τονίζοντας ότι από Τρίτη θα υπάρξει άνοδο της θερμοκρασίας.

Τι αναφέρει το νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα κινείται νοτιοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή (15-12-2023) το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ το Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως το Σάββατο οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Από το απόγευμα της Παρασκευής (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν και σε αυτές τις περιοχές.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν :

α) Aπό τo μεσημέρι της Παρασκευής (15-12-2023) στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Tο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

β) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Στον παρακάτω χάρτη, που δημοσίευσε το meteo αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή του εκτιμώμενου αθροιστικού ύψους χιονιού στη χώρα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 16/12.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock