Κόσμος

Βουλγαρία: Δύτες ανέσυραν κανόνια από ναυάγιο 200 ετών στη Μαύρη Θάλασσα

Μια αποστολή «διάσωσης» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου, ανέσυρε δύο κανόνια και δεκάδες πυρομαχικά ηλικίας άνω των 200 ετών από ναυάγιο στον βυθό της θάλασσας, στα βόρεια παράλια της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ομάδα του Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (CUA), με επικεφαλής τον Ναϊντέν Πράχοβ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την 30ωρη αποστολή, παρά τα παγωμένα νερά, τη χαμηλή ορατότητα και τη σύνθετη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάστηκε.

Η αποστολή αυτή αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου που μελετούσε το Κέντρο από κοινού με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εδώ και πολύ καιρό. Ο Πράχοβ εντόπισε τα όπλα σε μια κατάδυση που έκανε το 2021 αλλά μόλις στα τέλη του 2022 και χάρη στην υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στο μουσείο τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Τους δύτες βοήθησαν επίσης ο επικεφαλής του Ιστορικού Μουσείου της Καβάρνα καθώς και η αστυνομία των συνόρων.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock