Κόσμος

Έκρυθμη η κατάσταση στην Υεμένη: ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζουν επίθεση, λένε οι αντάρτες Χούτι

Για σχέδιο επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Βρετανία στην Υεμένη κάνουν λόγο οι αντάρτες Χούτι, μετά το αμερικανικό πλήγμα σε πλοία τους στην Ερυθρά Θάλασσα, απειλώντας με πολεμική κλιμάκωση την περιοχή, στην σκιά του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και λίγο πριν από την έλευση του 2024.

Σύμφωνα με τις Sunday Times, ο σχεδιασμός προβλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως με ακόμα μία ευρωπαϊκή χώρα για να εξαπολύσει μια ομοβροντία πυραύλων εναντίον προκαθορισμένων στόχων, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη, όπου εδρεύουν οι μαχητές.

Νωρίτερα, «δέκα Χούτι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από το αμερικανικό πλήγμα σε πλοία των Χούθι που επιχειρούσαν να σταματήσουν ένα πλοίο στη θάλασσα στα ανοιχτά του Χοντέιντα», δήλωσε μία από τις δύο πηγές.

Οι τραυματίες διασώθηκαν μετά την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλα τέσσερα άτομα επέζησαν επίσης, σύμφωνα με τις λιμενικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομασθούν.

Ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως βύθισε τρία σκάφη των ανταρτών Χούθι έπειτα από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της δανικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών Maersk, η οποία ανέστειλε για 48 ώρες τη διέλευση των πλοίων της από την περιοχή.

Αφού έγιναν στόχοι πυρών των Χούθι, αμερικανικά ελικόπτερα «απάντησαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα μικρά πλοία και σκοτώνοντας τα πληρώματα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής δικοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στην οποία διευκρινίζεται επίσης πως ένα τέταρτο πλοίο «διέφυγε από τη ζώνη».

Από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στο ισραηλινό έδαφος, οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επίθεσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς το παλαιστινιακό έδαφος που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό.

Το Maersk Hangzhou, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Σιγκαπούρης το οποίο ανήκει στη δανική Maersk, ήταν το θύμα της «23ης απόπειρας επίθεσης που έχει πραγματοποιηθεί από τις 19 Οκτωβρίου από τους Χούθι εναντίον διεθνών πλοίων», διευκρίνισε η Centcom.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock