ΕνημέρωσηΟικονομία

myCAR: Άρση ακινησίας, τέλη «με το μήνα», προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με λίγα κλικ

Θέματα που αφορούν ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, κατάθεση πινακίδων και άλλα ζητήματα που μέχρι πρότινος επέβαλαν επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ, τώρα θα γίνονται με ένα κλικ στον υπολογιστή.

Παράλληλα, όσοι έχουν όχημα στο όνομα τους μπορούν να «κατεβάσουν» το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, είτε κάνοντας σύνδεση με τους κωδικούς taxisnet, είτε συμπληρώνοντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Επιπλέον, μέσα από το myCAR είναι δυνατό να γίνει άρση της ακινησίας του οχήματός, με παράλληλη ρύθμιση της πληρωμής για «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα».

Ενώ, τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγξουν αν υπάρχει οφειλή τελών κυκλοφορίας έτους 2017.

Πρόκειται για τέσσερις λειτουργίες που μπορούν να ολοκληρωθούν με μόνο λίγα κλικ.

Άρση ακινησίας / «Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα»

Πρόκειται για μια επιλογή που έχουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες οχημάτων, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας «με τον μήνα» για το διάστημα που αντιστοιχεί στην κινητικότητα τους.

Σημειώνεται πως το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τέλη κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Για την άρση της ακινησίας ο ιδιοκτήτης του οχήματος:

      • εισέρχεται στην πλατφόρμα my car, με τους κωδικούς TAXISnet,
      • επιλέγει το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία,
      • πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον μήνα ή μήνες κίνησης του τρέχοντος έτους,
      • γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης,
      • κάνει οριστική υποβολή του αιτήματος.
      • Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα, όλοι οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Ψηφιακή ακινησία / Κατάθεση πινακίδων

Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myCAR, θα γίνεται και φέτος η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Για να θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

  1. Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
  2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  3. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  4. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  5. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ..

Δείτε περισσότερα με για την ψηφιακή ακίνησία με ένα κλικ εδώ.

Προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με «Πινακίδα Μ»

Για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία υπάρχει και η δυνατότητα της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας λίγων ημερών αποκλειστικά και μόνο:

  • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
  • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
  • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται

Πρόκειται για την πινακίδα «Μ» η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία ενός οχήματος για τρεις συνεχόμενες ημέρες ή δύο φορές εντός του έτους για συνολικό διάστημα έως τριών ημερών.

Σημειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος καλείται να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Η έκδοση γίνεται μέσα από την πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας την επιλογή, «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης» και απαιτείται:

  • Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
  • Η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας) (κλικ εδώ)

Σε περίπτωση περισσότερων ιδιοκτητών στο ίδιο όχημα απαιτείται η «αποδοχή» της διαδικασίας από όλους τους συνιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, με την υποβολή αίτησης από έναν συνιδιοκτήτη για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ», οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω μηνύματος στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISnet και email, προκειμένου να αποδεχτούν την ενέργεια αυτή.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock