Επικαιρότητα

Το πόρισμα για τα Τέμπη: Απουσία συστημάτων ασφαλείας και ανθρώπινα λάθη οδήγησαν στην τραγωδία

Ένας συνδυασμός απουσίας συστημάτων ασφαλείας και ανθρώπινων λαθών προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε, σήμερα, Δευτέρα στον Εφέτη Ανακριτή.

Οι 252 σελίδες του πορίσματος, οι οποίες παραδόθηκαν στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, ο οποίος ερευνά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό και γνωματεύσεις, τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και από άλλες υπηρεσίες που ερεύνησαν το δυστύχημα.

Επίσης περιέχει και την ανάλυση δεδομένων του καταγραφικού, το οποίο εστάλη σε ειδική υπηρεσία στην Αθήνα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανάλυσης δεδομένων από Ιταλούς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το καταγραφικό ήταν απενεργοποιημένο από το καλοκαίρι του 2018.

Οι ευθύνες του σταθμάρχη

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πόρισμα διαπιστώνει ευθύνες στον 59χρονο σταθμάρχη, καθώς δεν χρησιμοποίησε τη λειτουργία χάραξης της διαδρομής πριν την εντολή αναχώρησης της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Τονίζεται ότι μετά την διαβίβαση εντολής αναχώρησης δεν έλεγξε την πορεία της αμαξοστοιχίας προς Θεσσαλονίκη, μέσω των ενδείξεων του Τοπικού Πίνακα Χειρισμού, για τον οποίο διαπιστώνεται ότι έχει εμβέλεια περίπου 1400 μέτρα στην γραμμή ανόδου και περίπου 2000 μέτρα στην γραμμή καθόδου.

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν ενημέρωσε για την αλλαγή πορείας της αμαξοστοιχίας, (από την γραμμή ανόδου στην γραμμή καθόδου).

Στο πόρισμα επισημαίνεται επίσης, ότι κατά το χρόνο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δε λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση που τα οριοθετεί. Δεν λειτουργούσε δηλαδή η τηλεδιοίκηση εντός των σταθμών και η φωτοσήμανση που θα απέτρεπαν το συμβάν.

Τα αίτια της φωτιάς

Η φωτιά, φέρεται να προκλήθηκε στις ηλεκτρικές κενώσεις και στα λάδια των μηχανών των αμαξοστοιχιών, ενώ η έκταση που πήρε η πυρκαγιά οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες στα υλικά κατασκευής των βαγονιών, όπως ξύλινη επένδυση, υφασμάτινα καθίσματα, κ.λπ.

Επίσης, φαίνεται να προκύπτει ότι και οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν εντός ορίων ταχύτητας. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας, η σιδηροδρομική γραμμή στο σημείο της σύγκρουσης φαίνεται να είχε τοποθετημένους ραδιοφάρους πιθανότατα σε εφαρμογή των υποχρεώσεων της με αρ. 10005/2007 σύμβασης χωρίς όμως να έχει παραληφθεί οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα και να έχει πιστοποιηθεί η λειτουργία τους.

Επίσης, δεν λειτουργούσε η φωτοσήμανση τόσο στη γραμμή ανόδου όσο και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα συστήματα GSM R χρησιμοποιούνται μόνο από τα σταθμαρχεία και όχι από τις αμαξοστοιχίες.

Νέα προθεσμία για απολογία έλαβε το ένα εκ των πέντε διευθυντικών στελεχών του ΟΣΕ

Εν τω μεταξύ, νέα προθεσμία για τις 10 Ιουλίου έλαβε ο διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Συντήρησης Ηλεκτρομηχανικών Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης, προκειμένου να απολογηθεί μετά τη δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του.

Η δίωξη έχει ασκηθεί και εναντίον άλλων τεσσάρων διευθυντικών στελεχών και διευθυντών του ΟΣΕ, με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, αλλά διά παραλείψεως.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock