Κορωνοϊός: Υπό διερεύνηση τα πιθανά οφέλη από τον συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων


Εντείνεται η προσπάθεια των επιστημόνων να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Την αρχή είχε κάνει η Βρετανία, όταν τον Ιανουάριο ανακοίνωσε -σοκάροντας αρκετούς ειδικούς ανά τον κόσμο- ότι αν δεν είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο, οι ασθενείς μπορούν να εμβολιασθούν με κάποιο άλλο εμβόλιο. Αυτή η πολιτική, αρχικά, δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι όντως ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματικός. Αυτό, όμως, σύντομα μπορεί να αλλάξει και να υπάρξουν σχετικά δεδομένα, όπως επισημαίνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Τον Φεβρουάριο άρχισε, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η πρώτη σχετική δοκιμή Com-Cov, με 830 εθελοντές να κάνουν την πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer/BioNTech και τη δεύτερη με AstraZeneca ή το αντίστροφο. Στην περίπτωση της βρετανικής κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές της Οξφόρδης συνδυάζουν δύο εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας, το Pfizer/BioNtech που είναι mRNA εμβόλιο (περιέχει μικροσκοπικά σφαιρίδια λιπιδίων που περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες με βάση το μόριο RNA, οι οποίες επιτρέπουν στα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού) και το AstraZeneca (που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών).Source link

realhosting
loading...

Απάντηση