ΕνημέρωσηΠολιτική

Κικίλιας: «Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς από αμέλεια τις ημέρες του καύσωνα»

Όπως τόνισε, χθες Τρίτη (11/07), πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων, των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας και των βρεφών, των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Ο Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, επισήμανε, επίσης, την επιτακτική ανάγκη συμμόρφωσης αναφορικά με την απαγόρευση εργασιών στην ύπαιθρο την αντιπυρική περίοδο, ειδικά τις ημέρες που αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Δεν νοείται αμέλεια αυτές τις μέρες, όταν όλοι γνωρίζουν τι καύσωνας έρχεται στη χώρα. Κάπνισμα μελισσιών, μπάρμπεκιου και καύσεις. Τα πρόστιμα θα αυστηροποιηθούν, έχω ζητήσει από την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου να φέρει σχετική πρόταση» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει για την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών και τα δάση, αλλά και το κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που απαιτεί η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς με εναέρια μέσα.

«Την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα».

Τέλος, επισήμανε ότι καθώς η κλιματική κρίση εξελίσσεται, οι φυσικές καταστροφές, ως απότοκο των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι αναπόφευκτες. «Δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση. Όταν βλέπετε ότι στον Καναδά έχουμε 700 πυρκαγιές και 155.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την Καλιφόρνια να βιώνει τις περισσότερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της Πολιτείας, τις ακραίες θερμοκρασίες σε Ισπανία και Πορτογαλία, και την αλλαγή του κλίματος στη Βόρεια Ευρώπη, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον έχουν όλα αλλάξει και τα στοιχεία της φύσης είναι πολλές φορές ανώτερα από τι ανθρώπινες δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Β. Κικίλιας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock