Κοτζιάς: Η στάση της Βουλγαρίας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία πρόβλημα για τα Βαλκάνια

Σε άρθρο του στο Independent Balkan News Agency ο Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στη Βουλγαρία για τη στάση της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι η Σόφια μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ. Αναλυτικά το άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών:

«Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας εξαιτίας της σοβινιστικής αναμόχλευσης του Μακεδονικού ζητήματος από τους ακραίους εθνικιστές της Βουλγαρίας. Πρόκειται είτε για αμιγώς ακροδεξιούς, όπως ο νυν Υπουργός Άμυνας για κάποιους άλλους Βούλγαρους πολιτικούς που θέλουν να στηρίξουν τον προεκλογικό τους αγώνα και τις προσωπικές τους στρατηγικές. «Παραδόξως» κάποιοι στην Αθήνα «θαυμάζουν» τους ακροδεξιούς στη Σόφια και απαιτούν η Ελλάδα να παραδειγματιστεί και υποταχτεί στις επιλογές τους! Επί παραδείγματι να στηρίξουμε την βουλγαρική απαίτηση να μην χαρακτηρίζεται η κατάληψη της τότε νότιας Γιουγκοσλαβίας ως «φασιστική κατοχή». Οι κύκλοι που «θαυμάζουν» την βουλγαρική ακροδεξιά θα πρέπει να μας πούνε αν οφείλει και η Ελλάδα να πάψει να θεωρεί την βουλγαρική φασιστική κατοχή στη διάρκεια του Β’ ΠΠ ως κατοχή. Θυμίζω, το «Μακεδονικό» ξεκίνησε ως μια ενδοσλαβική διαμάχη.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση