Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους του κλάδους. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση, ούτε το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο θα ανοίξει όταν θα έρχει η ώρα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σχέδιο. Αν υπήρχε σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης θα το γνωρίζαμε και αυτό μας έχει προβληματίσεις πάρα πολύ».
«Ακούμε πολλά, αλλά το μόνο που έχουμε δει είναι το να μην πληρώνουμε ενοίκια κι αυτό από τον Ιανουάριο, την αναστολή των υπαλλήλων μας και το πρόγραμμα της Περιφέρειας που μας έχει αφήσει απέξω. Αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι από τη στιγμή που είμαστε κλειστά με κυβερνητική απόφαση είναι σωστό είναι το μέτρο. Χρηματοδοτικό εργαλείο όμως δεν υπάρχει».
Ακούγεται ότι η εστίαση όταν ανοίξει θα τεθούν και πάλι κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα αυτών που τέθηκαν και πέρυσι.
Ο κ. Δαβερώνης επισημαίνει ότι πέρυσι αντιμετωπίστηκε το θέμα ότι κάποιοι επιχειρηματίες δεν είχαν επαρκή χώρο για να ανοίξουν και να είναι ταυτόχρονα και βιώσιμοι και γι αυτό δεν άνοιξαν.
«Εμείς θέλουμε και μπορούμε να τηρήσουμε τους κανόνες. Η εμπειρία έδειξε ότι οι επιχειρήσεις που είχαν αρκετό χώρο δούλεψαν. Δεν μπορέσαμε όμως να λύσουμε το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν εξωτερικούς χώρους ή είχαν ελάχιστο. Αν αυτό συνεχιστεί αυτό για πολύ δεν θα μπορέσουν να αντέξουν όλοι».
Ο κ. Δαβερώνης είναι επιφυλακτικός στο να κάνει προβλέψεις για πιθανά σενάρια για το μέλλον της εστίασης και τονίζει ότι θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το που πάει ο κλάδος όταν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του.
Η εστίαση έχει 85.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά και από αυτές οι 23.000 είναι στην Περιφέρεια Αττικής και απασχολεί πανελλαδικά 350.000 εργαζόμενους.
«Αν δεν υπάρξει σχεδιασμός και αν δεν δοθούν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν θα αντέξουν όλοι».