πολιτική

ΚΥΣΕΑ για 4η Belharra, θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και εξοπλιστικά– Πυρά Δενδια στην αντιπολίτευση

Τα εξοπλιστικά, η προμήθεια τέταρτης Belharra από τους Γάλλους καθώς και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Την έκπληξή του αλλά και τη δυσαρέσκειά του για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί μη ενημέρωσής τους σχετικά με την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036, ενώ έγινε ενημέρωση από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο αλλά και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), δήλωσε: «Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra. Νομίζω ότι στην παρουσία μου τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ για υπερβολική ενημέρωση».

Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη δομή δυνάμεων, η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τα ζητήματα υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μείνουν εκτός των θεμάτων της εθνικής άμυνας. Η εθνική άμυνα είναι κάτι το οποίο πρέπει να ομονοούν και να συνεννοούμαστε. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι είμαι στη διάθεση του οποιοδήποτε για ενημέρωση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της Ελλάδας και η συγκρότηση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ).

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου» όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στην οδηγία 2014/89/ΕΕ και εκπληρώνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button