888 Κύπρος: Κάτω από το 100% υποχώρησε το δημόσιο χρέος | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Κύπρος: Κάτω από το 100% υποχώρησε το δημόσιο χρέος

Κύπρος: Κάτω από το 100% υποχώρησε το δημόσιο χρέος

Στο 98,4% του ΑΕΠ υποχώρησε το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε επίσημα το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του ότι το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 100% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Νοεμβρίου το ΓΔΔΧ είχε αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους της κυβέρνησης προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ύψους 620 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το χρέος προς την ΚΤΚ στα 510 εκατ. ευρώ.

«Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε από το 107% στο 98,4% στο τέλος του 2017», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε το ΓΔΔΧ για το Φεβρουάριο του 2018.

Πέραν από την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς την ΚΤΚ, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ υποβοηθήθηκε και από τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς. Βάσει του ρυθμού ανάπτυξης 3,9% για το 2017, το ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται στα 18.828 εκατ. ευρώ.

Το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2018.

Επίσης, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, η απόδοση του ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας που λήγει το 2024, το οποίο αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση στις αγορές, κινήθηκε ανοδικά από το 1,31% στο 1,61%, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα από την απόδοση κατά την έκδοσή του ύψους 2,61% τον Ιούνιο του 2017.

Σημειώνεται ότι η τάση είναι και πάλι καθοδική, αφού η απόδοση του ομολόγου 2024 χθες βρισκόταν στο 1,59%.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΟΑΕΔ -Νέα Κοινωφελής: Η Πρόσκληση, οι 36.500 θέσεις, οι ειδικότητες & τα προσόντα (πίνακες)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Την Δημόσια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *