Κύρα Αδάμ : Η κυβέρνηση θέτει την «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νήσων στη βούληση του Ερντογάν

ης Κύρας Αδάμ

Όσο μουγκή παραμένει η Άγκυρα στην πρόσκληση της Αθήνας για την συνέχιση των διερευνητικών, τόσο λαλίστατος είναι ο Ερντογάν σε προκλήσεις απέναντι στην  άλαλη Αθήνα .

Τελευταίο λεκτικό επίτευγμα του Τούρκου προέδρου είναι η ..μετονομασία του Αιγαίου σε « θάλασσα των νησιών», χωρίς να αναφέρει ότι είναι ελληνικά και έτσι παραπέμπει σε άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς  για τα νησιά του Αιγαίου και σε ξένο κράτος.

 

Ο λεκτικός παραλογισμός του Ερντογάν θα αποτελούσε απλώς ανέκδοτο, αν η Τουρκία δεν είχε κατορθώσει να μετατρέπει σε διμερές θέμα την δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού ( και τώρα και του κεντρικού Αιγαίου με την αυθαίρετη προσθήκη του Αη Στράτη) με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις  και την παρούσα να μην έχουν αντιμετωπίσει και κλείσει το θέμα μια και καλή.

Μόνον από την αρχή του 2021 και εν μέσω διερευνητικών η ΥΠΑ Τουρκίας έχει εκδώσει οκτώ διεθνείς αγγελίες ( ΝΟΤΑΜ) με τις οποίες δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάννης περί Στενών του 1923 αλλά και την  Συνθήκη των Παρισίων του 1947, διότι εκτελεί στρατιωτικές ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα νησιά του Αν Αιγαίου, παραβιάζοντας το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών. Μια από αυτές είναι η πρόσφατη ΝΟΤΑΜ Α0751/ Φεβρ2021 που αποκαλύπτει το  Μilitaire.gr  με την οποία η Τουρκία δηλώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες διότι εκτελεί ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα νησιά Σαμοθράκη, Αη Στράτη, Ψαρά, Χίο, Λήμνο, Λέσβο και Καστελόριζο.

Η τουρκική ΥΠΑ αναγράφει στη ΝΟΤΑΜ Α0751/Φεβρ 2021 ότι τα νησιά του Αν Αιγαίου Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Αη Στρατης, Ψαρά και Καστελόριζο τελούν βάση της Συνθήκης της Λωζάννης και Παρισίων υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και η Ελλάδα τις παραβιάζει με τις ασκήσεις που εκτελεί στα νησιά αυτά.

Η Άγκυρα πονηρά και σκόπιμα δεν αναφέρει ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά, αλλά νησιά του Αν Αιγαίου- δηλαδή αδέσποτα , ξένο κράτος για να μπορεί να θέσει πλέον θέμα ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.

Για τα νησιά Σαμοθράκη και Λήμνο ( 1 και 2 μ κόκκινο στο χάρτη) η Τουρκία επικαλείται τη ΣΥΜΒΑΣΗ της Λωζάννης του 1923 για τα Στενά. Ωστόσο το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που είχε επιβληθεί με τη Σύμβαση αυτή για τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο,, Ίμβρο ,Τένεδο, Λαγούσες ΗΡΘΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ με τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936, η οποία  αντικατέστησε/κατάργησε τη ΣΥΜΒΑΣΗ Λωζάννης 1923. Η Τουρκία δηλαδή, για τα ελληνικά νησιά Σαμοθράκη και Λήμνο χρησιμοποιεί…την καταργημένη ΣΥΜΒΑΣΗ της Λωζάννης, ενώ χρησιμοποιεί την ισχύουσα Σύμβαση του Μοντρέ 1936 για τα τουρκικά νησιά Ίμβρο Τένεδο Λαγούσες, τα οποία έχει στρατιωτικοποιήσει με την εγκατάσταση του ραντάρ COCKEADA στην Ίμβρο.

Τα νησιά Αη Στράτης και Ψαρά ( 3 και 4 στο χάρτη) ΔΕΝ περιλαμβάνονται σε καμμιά Συνθήκη. Μολονότι  η Άγκυρα έχει υπογράψει Συνθήκες και Συμβάσεις  ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά, εν τούτοις ισχυρίζεται ότι μόνον τα νησιά που αναγράφονται στις Συνθήκες είναι ελληνικά.

Αυτή η τουρκική πονηρή μεθοδολογία βασίζεται στην άρνηση της Αθήνας να εντοπίσει και να αξιοποιήσει τα στοιχεία που καθιστούν αυτά τα δύο νησιά ελληνικά. Την ιδιά τεχνική χρησιμοποιεί η Άγκυρα και για άλλα ελληνικά νησιά που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, όπως Θάσος Αντίψαρα κλπ.

πηγη

realhosting
loading...

Απάντηση