Λιθουανία: Ζητεί κοινή στρατηγική της ΕΕ έναντι της χρήσης μεταναστών ως «πολιτικά όπλα»


Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Λευκορωσίας για το άνοιγμα των συνόρων σε παράτυπους μετανάστες προς τη χώρα του ζήτησε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις, από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει κοινή στρατηγική έναντι της χρήσης μεταναστών «ως πολιτικού όπλου για την άσκηση πίεσης».

Προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικώ Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη αναφορά που χρησιμοποιούνται μετανάστες ως πολιτικό όπλο, κάνοντας αναφορά και στην πίεση που έχει δεχθεί η Ελλάδα και ζητώντας χάραξη κοινή γραμμής εκ μέρους της ΕΕ για την αντιμετώπιση πολιτικών και υβριδικών απειλών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Λιθουανία έρχεται για πρώτη φορά ενώπιον τέτοιας κατάσταση, και συμπλήρωσε: «Αλλά για την Ευρώπη δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει αυτού του είδους την κρίση, όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο για να αλλάξει η πολιτική της χώρας. Η Φινλανδία το έχει αντιμετωπίσει αυτό στο παρελθόν, η Ελλάδα, πρόσφατα η Ισπανία και τώρα η Λιθουανία».Source link

realhosting
loading...

Απάντηση