Κόσμος

Ο κανιβαλισμός ήταν συνηθισμένος πριν από 15.000 χρόνια – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Αυτό προκύπτει από νέα επιστημονική μελέτη, όπως αναφέρει το CNNi.

Ενώ οι επιστήμονες είχαν βρει μασημένα οστά και ανθρώπινα κρανία που είχαν μετατραπεί σε κούπες στην σπηλιά Γκαφς μελέτη που δημοσιοεύθηκε στην επιθεώρηση Quaternary Science Reviews κάνει λόγο για σύνηθες φαινόμενο.

Η έρευνα εστιάστηκε στη Μαγδαλήνια περίοδο της μεταγενέστερης άνω παλαιολιθικής εποχής μεταξύ 11,000 και 17,000 χρόνια από σήμερα.

Ειδικοί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο του Λονδίνου έβαλαν στο μικροσκόπιο βιβλιογραφία στις οποίες αναγνωρίστηκαν 59 Μαγδαλήνιες τοποθεσίες με ανθρώπινα οστά. Οι περισσότερες τοποθεσίες ήταν στη Γαλλία, αλλά εντοπίστηκαν και στην Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Τσεχία και την Πορτογαλία.

Από αυτές ήταν σε θέση να διαπιστώσουν τις συμπεριφορές σε ταφικές τελετές σε 25 εξ αυτών.

Σε 15 τοποθεσίες βρέθηκαν επιστημονικά στοιχεία ανθρώπινων οστών με δαγκωματιές, τμήματα κρανίων με σημάδια από εγκοπές, κόκκαλα που είχαν σπάσει επί σκοπού και τα οποία πιστεύουν ότι συνάδουν με την αφαίρεση μυελού των οστών με στόχο την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και κατά συνέπεια με την πρακτική του κανιβαλισμού.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπινα οστά είχαν αναμειχθεί με οστά ζώων.

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες

Βασιζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κανιβαλισμός ήταν συνήθης ταφική πρακτική στη Μαγδαλήνια περίοδο και όχι ένας τρόπος να γίνει πιο πλούσια η διατροφή.

«Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η συχνότητα των κανιβαλιστικών περιπτώσεων στις τοποθεσίες της Μαγδαληνίας υπερβαίνει οποιαδήποτε επίπτωση αυτής της συμπεριφοράς σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες ομάδες ανθρώπων και υποδηλώνει ότι ο νεκρικός κανιβαλισμός ήταν μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της περιόδου αυτής για να ξεφορτωθούν τους νεκρούς τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

«Αντί να θάβουν τους νεκρούς τους, αυτοί οι άνθρωποι τους έτρωγαν», δήλωσε η Σίλβια Μπέλο μία από τους συντάκτες της έρευνας, παλαιοανθρωπολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας.

Πρόσθεσε ότι ο κανιβαλισμός «δεν ασκούνταν απλώς από ανάγκη».

«Αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον, επειδή είναι η παλαιότερη απόδειξη κανιβαλισμού ως ταφικής πρακτικής που είναι μέχρι στιγμής γνωστή», υπογράμμισε ακόμη.

Οι ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε γενετικό υλικό από οκτώ τοποθεσίες το οποίο σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά στοιχεία εντόπισαν μια σχέση μεταξύ της ταφικής συμπεριφοράς και της γενετικής καταγωγής.

Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο διακριτές προγονικές ομάδες που υπήρχαν στην περιοχή κατά την περίοδο αυτή – μία του πολιτισμού του Μαγδαληναίου και μία του Γραβέττιου ενός γεωγραφικά διαφορετικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ανήκαν στον πολιτισμό του Μαγδαληνού στη βορειοδυτική Ευρώπη προτιμούσαν να τρώνε τους νεκρούς τους, ενώ οι άνθρωποι του Γραβέττιου προτιμούσαν να θάβουν τους νεκρούς τους χωρίς το φαινόμενο του κανιβαλισμού.

«Υπήρξε μια στροφή προς την κατεύθυνση των ανθρώπων να θάβουν τους νεκρούς τους, μια συμπεριφορά που παρατηρήθηκε ευρέως σε όλη τη νότια κεντρική Ευρώπη και αποδίδεται σε έναν δεύτερο ξεχωριστό πολιτισμό, γνωστό ως Γραβέττιο», αναφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην ανακοίνωσή του.

«Πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην ταφική συμπεριφορά που εντοπίστηκε εδώ έγινε όταν ένας πληθυσμός έρχεται και αντικαθιστά έναν άλλο πληθυσμό και αυτό επιφέρει μια αλλαγή», δήλωσε με τη σειρά του ο Γουίλιαμ Μαρς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο μουσείο.

Ο Τόμας Μπουθ, εργαστηριακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε την Πέμπτη (5/10) στο CNNi: «Μας λείπουν τα λείψανα των περισσότερων ανθρώπων που έζησαν στην Ευρώπη κατά την Παλαιολιθική περίοδο και έτσι μπορεί πάντα να είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το τι έκαναν οι άνθρωποι με τους νεκρούς τους.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη παρέχει αρκετά πειστικές αποδείξεις ότι ο τελετουργικός ταφικός κανιβαλισμός ασκούνταν από τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη πριν από 20.000-14.000 χρόνια» τονίζει.

Cannibalism was a common funeral ritual in Europe 15,000 years ago, study finds

By Amarachi Orie, CNN

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock