«Μέτωπο» ΗΠΑ-Ιαπωνίας κατά Κίνας μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Σούγκα


Την «ενότητά» τους έναντι των «προκλήσεων» που εγείρει η Κίνα πρόβαλαν χθες Παρασκευή o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ενώ διαβεβαίωσαν ότι θα διασφαλίσουν πως η περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι ειρηνική, ελεύθερη και ανοικτή, κατά την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

«Συμφωνήσαμε να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μεταβληθεί το status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στον εκφοβισμό και τον καταναγκασμό άλλων χωρών της περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Σούγκα, ο οποίος εκφράστηκε στα ιαπωνικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν στα αγγλικά από διερμηνέα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Η Κίνα θεωρεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα τμήμα της δικής της επικράτειας και οι εντάσεις με άλλες χώρες της περιφέρειας έχουν κλιμακωθεί. Τμήματά της διεκδικούν, πέραν της Ιαπωνίας, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση