ΕνημέρωσηΟικονομία

“Μεγάλος Αδερφός” για τα αυτοκίνητα: τι είναι οι νέες υπηρεσίες myAuto & Audit-Car;

Ο “Μεγάλος Αδερφός” για τα αυτοκίνητα είναι γεγονός και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2022. Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης των οχημάτων και των ιδιοκτητών τους.

Τι είναι και σε ποιους απευθύνονται;

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στήνει τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες «myAuto» και «Audit-Car». Αυτές οι υπηρεσίες θα λειτουργούν σαν “ψηφιακός φάκελος” του αυτοκινήτου περιέχοντας στοιχεία όπως η άδεια, η ασφάλεια οχήματος, ο έλεγχος ΚΤΕΟ κ.α. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι ορατές όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων αλλά και στους ελεγκτές.

Η υπηρεσία myAuto θα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων ενώ η Audit-Car στις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους. Με το myAuto, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία του οχήματός τους που σχετίζονται με:

 • Την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής
 • Την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας
 • Την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων
 • Το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα
 • Τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος
 • Τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία
 • Την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντίστοιχα, μέσω του Audit-Car, οι ελεγκτές θα μπορούν, όταν χρειαστεί, να έχουν πρόσβαση στα ίδια στοιχεία του αυτοκινήτου.

Σήμερα εκτιμάται πως κυκλοφορούν στο δρόμο περίπου:

 • 650.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα
 • 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ
 • 75.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος;

Οι ψηφιακές υπηρεσίες Audit-Car και myAuto θα διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

Μέχρι σήμερα, βασικές πληροφορίες όπως η ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας, η άδεια του οχήματος κτλ παρέχονταν από διάφορες βάσεις δεδομένων αποσπασματικά και όχι σε πραγματικό χρόνο. Με τις νέες αυτές υπηρεσίες, όχι μόνο θα παρέχονται οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αλλά θα είναι και όλα τα δεδομένα συγκεντρωμένα σε μια εφαρμογή.

Έτσι, αφενός εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, και αφετέρου εξασφαλίζεται η ασφαλέστερη άντληση και διασταύρωση όλων των στοιχείων του οχήματος που είναι αποθηκευμένα στα μητρώα του Δημοσίου.

Με τη νέα βάση δεδομένων Audit-Car, θα γίνεται άμεσα έλεγχος για το ποια οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου , δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή για το ποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και θα ακολουθούν οι αντίστοιχες ενέργειες (ειδοποιήσεις, πρόστιμα κτλ).

Τι δεδομένα θα έχει ο ηλεκτρονικός μου φάκελος;

Στον ηλεκτρονικό φάκελο του αυτοκινήτου σου θα υπάρχουν πληροφορίες όπως:

 • Η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
 • Το ιστορικό πληρωμών τελών κυκλοφορίας
 • Το ιστορικό του ΚΤΕΟ
 • Την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης
 • Το εάν το όχημα έχει τεθεί σε προσωρινή ακινησία

Ελπίζουμε αυτή η ψηφιοποίηση να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Και εάν έχει έρθει η ώρα να ανανεώσεις την ασφάλεια αυτοκινήτου σου, μην το αμελήσεις!

Μπες τώρα στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν ανάμεσα σε έως 27 συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες και βρες ασφάλεια αυτοκινήτου στα μέτρα σου!

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock