ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ! “ΠΕΦΤΕΙ” ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΥΠΡΟΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

Την τελική “επίθεση” για την  υφαρπαγή των κυπριακών κοιτασμάτων θα επιχειρήσει η Άγκυρα σε όλα τα διεθνή φόρα και την Ν.Υόρκη, αφού αυτός είναι ο αντικειμενικός στόχος της από το 1974 και μετά.

Πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές του επόμενου μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu τόνισε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται οι φυσικοί πόροι του νησιού, αποκαλύπτοντας τους τελικούς στόχους της Άγκυρας στην περιοχή.

«Εάν στην Κύπρο καταφέρουμε να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστούμε τα έσοδα (φυσικός πλούτος), τότε θα έχουμε λύσει το 50% του ζητήματος της ανατολικής Μεσογείου», είπε μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην κατεχόμενη τουρκική βόρεια Κύπρο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τατάρ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Άγκυρας για μια λύση δύο κρατών, σε αντίθεση με μια δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που αποτέλεσε τη βάση των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

«Η ομοσπονδιακή λύση έχει συζητηθεί για 52 ολόκληρα χρόνια. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αποτυχία λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, όπως έγινε και στο σχέδιο Ανάν αλλά και σε άλλα σχέδια », είπε, προσθέτοντας,« Αυτό έχει πλέον εξαντληθεί ». «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει τώρα να διεξαχθούν με αυτήν την λογική. Επομένως, εάν υπάρχει ίση κυριαρχία, τότε μπορεί να υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη », είπε, αναφερόμενος σε μια« de facto »κατάσταση που επικρατεί στο νησί, μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

«Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί, δύο πολιτείες. Δηλαδή, υπάρχει μια de facto κατάσταση ακόμη και αν δεν την αναγνωρίζουν κάποιοι. Αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψη », είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι θα πάει σε συνομιλίες τον Μάρτιο στοχεύοντας « σε ισομερή κυριαρχία, δηλαδή, στην ύπαρξη δύο κρατών το ένα δίπλα στο άλλο», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου κατά τις επαφές του στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Ντομίνικ Ραμπ.

Ο ίδιος τόνισε ότι συζήτησαν την επερχόμενη συνάντηση για το κυπριακό , δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου.

“Η Ελλάδα αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  με όλες τις δυνατότητές του,  στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου για την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το νόμο της θάλασσας (UNCLOS)”, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφέραμε ότι ο Τατάρ είχε δηλώσει στη συνεδρίαση με τον Γκουτιέρες  ότι “το ισότιμο καθεστώς των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι ένα αποδεκτό ιστορικό γεγονός, και ότι το Κυπριακό κράτος  του 1960 που συγκροτήθηκε από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους τελείωσε με υπαιτιότητα των Ελλήνων’.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ” από το 1974 προέκυψαν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις στην Κύπρο με δικαστικά όργανα. Η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου στις 30 Ιουλίου 1974 μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Έλληνα ΥΠΕΞ σε συνάντηση στη Γενεύη, την ίδια ημερομηνία αφορά ουσιαστικά  επιβεβαίωση  ότι η ύπαρξη δύο αυτόνομων κρατών ήταν γεγονός”.

Οι εκτιμήσεις είναι όμως, ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν μόνο το 50% των εσόδων στην Κύπρο αλλά ολόκληρο το νησί με την μεταφορά των Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού και εποίκων, ώστε το νησί να γίνει στο μέλλον τουρκικό έδαφος.

πηγη

realhosting
loading...

Απάντηση