Μενδώνη: Ο αγώνας για την ελευθερία δεν υπήρξε ένα ξαφνικό και αυθόρμητο ξέσπασμα πατριωτισμού


«Ο αγώνας για την ελευθερία δεν υπήρξε ένα ξαφνικό και αυθόρμητο ξέσπασμα πατριωτισμού, αλλά το ιστορικό επιστέγασμα μιας μακράς πορείας αφύπνισης, επαναπροσδιορισμού και δυναμικής έκφρασης της κοινής εθνικής συνείδησης των Ελλήνων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821», στο διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Η κ. Μενδώνη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σημείωσε αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση ότι «η συνειδητοποίηση και ο ενστερνισμός μιας συλλογικής εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας ήταν το αποτέλεσμα μιας μιας διαδικασίας εξέλιξης και μετασχηματισμού που συντελέστηκε σταδιακά σε πολλά επίπεδα», τονίζοντας παράλληλα πως «κατά τις τελευταίες δεκαετίες πριν την επίσημη έναρξη επηρεάστηκε καθοριστικά από τα μεγάλα διεθνή γεγονότα και τα πνευματικά, ιδεολογικά και κοινωνικοπολιτικά ρεύματα και κινήματα της εποχής, όπως είναι η Αμερικανική και η Γαλλική Επανάσταση, ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, ο Ρομαντισμός και οι φιλελεύθερες και ανθρωπιστικές ιδέες».

Σημειώνεται, πως η Έκθεση «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821» που εγκαινιάστηκε στο Διαχρονικό Μουσείο, είναι ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα και παρουσιάζει την τέχνη στη Θεσσαλία κατά τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την Επανάσταση.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση