888 ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ! Η κυβέρνηση βάζει χέρι σε επιστήμονες | Kontasas
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ! Η κυβέρνηση βάζει χέρι σε επιστήμονες

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ! Η κυβέρνηση βάζει χέρι σε επιστήμονες

Την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επιστημονικό σεμινάριο που διοργάνωσε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός υπό τον τίτλο: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς την διάγνωση και την αντιμετώπιση».

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, παρεμβαίνει πολιτικά και στην επιστήμη, παραπέμποντας τους πάντες σε μεσαιωνικές πρακτικές.

Δίχως επιστημονικά επιχειρήματα, βασισμένοι σε διεθνείς οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές, οι κυβερνώντες ψέγουν τους επιστήμονες του νοσοκομείου, ζητώντας ουσιαστικά να υπερισχύσει η ιδεολογία της Αριστεράς περί έμφυλων ταυτοτήτων έναντι της επιστημονικής άποψης.

Οι βουλευτές – ανάμεσα τους ο Νίκος Φίλης, ο Κωνσταντίνος Δουζινας , η Αννέτα Καββαδία κ.α. – στην ερώτηση τους τονίζουν ότι είναι… απαράδεκτο να δίνει ο «Ευαγγελισμός» την επιστημονική κάλυψη για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που, σύμφωνα με τους ίδιους, «στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς» και ζητούν να απαγορευτούν τέτοιου είδους σεμινάρια.

Οι 13 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους απαντήσει «τι ενέργειες θα κάνει, ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Ολόκληρη η ερώτηση

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, η Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου διοργανώνει κάθε Τρίτη σε αίθουσα του Ευαγγελισμού επιμορφωτικά σεμινάρια για το προσωπικό του νοσοκομείου για κάποια από τα οποία, μάλιστα, δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για την Τρίτη 12/12/2017 ανακοινώθηκε εκδήλωση – σεμινάριο με θέμα: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση». Είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε ένα νοσοκομείο που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να λαμβάνει χώρα μία εκδήλωση με θέμα την λεγόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου», έννοια που είναι επιστημονικά ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν διεθνή ταξινομητικό κατάλογο. Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο ICD. Περαιτέρω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 22.8.2014, βασιζόμενος στα νέα δεδομένα, έχει προτείνει ενόψει της αναθεώρησης του ICD και της κυκλοφορίας της νέας έκδοσής του να αφαιρεθεί εντελώς και η ονομαζόμενη «δυσφορία ταυτότητας φύλου» για τους ενήλικες από τις διαταραχές και να παραμείνει ως απλή ιατρική κατάσταση (εκτός των διαταραχών) η ασυμφωνία φύλου (gender incongruence), ενώ η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, στις Κατευθυντήριες Γραμμές της διέπεται από το ίδιο ακριβώς πνεύμα της αποψυχιατρικοποίησης και του αποστιγματισμού της ταυτότητας φύλου. Ακόμη, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως αυτές έχουν εκφραστεί σε αποφάσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση 2048/2015 της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κράτη μέλη καλούνται [με την παράγραφο 6.3.3.]:«Nα τροποποιήσουν τις κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και να υποστηρίξουν την μεταβολή των διεθνών κατηγοριοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή, εξασφαλίζοντας και την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες χωρίς στιγματισμό».

Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο να δίνει ο Ευαγγελισμός την επιστημονική κάλυψη για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς. Αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να εκφράζονται σε ημερίδα ενός δημόσιου νοσοκομείου που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – πόσο μάλλον και σε χώρους του νοσοκομείου – ενώ είναι και επικίνδυνες καθώς, υπό το βάρος του στιγματισμού των ταυτοτήτων τους και των διακρίσεων, η πληθυσμιακή ομάδα των τρανς ανθρώπων και ιδιαίτερα των τρανς εφήβων έχει τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης ΧρήστοςΔουζίνας ΚωνσταντίνοςΘελερίτη ΜαρίαΙγγλέζη ΚατερίναΚαββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)Καρασαρλίδου ΦρόσωΜανιός ΝικόλαοςΜορφίδης ΚωνσταντίνοςΠαπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)Παρασκευόπουλος ΝικόλαοςΡίζος ΔημήτριοςΦίλης ΝικόλαοςΨυχογιός Γεώργιος

el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πηγή

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δείτε επίσης

Αρκαδία, η γη των ηρώων και των ένδοξων μαχών

Η πατρίδα του μυθικού θεού Πάνα είναι γεμάτη θρύλους, μύθους και παραδόσεις που τη συνοδεύουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *