Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Μετρό: Καταγγελία για παράνομη παρακολούθηση πολιτών -Τι απαντά το υπουργείο

Μετρό: Καταγγελία για παράνομη παρακολούθηση πολιτών -Τι απαντά το υπουργείο

Παράνομη παρακολούθηση εργαζομένων, και ενδεχομένως όλων των επιβατών, στο Μετρό Αθηνών, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής ανέφερε πως ένας υπάλληλος, ο οποίος δεν είχε την εξουσιοδότηση, κατέγραφε επί έξι μήνες το υλικό των καμερών ασφαλείας του Μετρό Αθηνών. Σύμφωνα με τα όσα είπε, αυτό συνέβαινε με πλήρη ανοχή της διοίκησης και μάλιστα, τα αποτελέσματα της καταγραφής οδηγούσαν σε αξιολόγηση υπαλλήλων.

«Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η καταγραφή χρησιμοποιήθηκε για εκβιασμούς, απειλές ακόμη και υποβιβασμό από θέσεις που κατείχαν. Το υλικό αγνοείται και είναι άγνωστο αν δικαστές και συμπολίτες μας σε ευαίσθητες θέσεις εκβιάστηκαν με βάση τα προσωπικά δεδομένα που παράνομα καταγράφηκαν, ούτε ποιο ήταν το αποτέλεσμα του εκβιασμού. Τα αποτελέσματα της καταγραφής φαίνεται να έφταναν συχνά στα αυτιά της διοίκησης και να οδηγούσαν σε «αξιολόγηση» εργαζομένων. Και όμως η διοίκηση έχει μείνει στο αλώβητο, προφανώς λόγω πολιτικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής αποσπάστηκε πρόσφατα σε πολιτικό γραφείο της ΝΔ», επισήμανε ο κ. Αρσένης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι απάντησε ο Γ. Κεφαλογιάννης

Απαντώντας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως «το υπουργείο ενήργησε άμεσα, δίνοντας οδηγίες προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, η οποία είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο περιστατικό, όσον αφορά την επίλυσή του, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βεβαίως να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να αποδοθεί η όποια ευθύνη στον υπεύθυνο». Σημείωσε, επίσης, ότι έγινε πολύ γρήγορα το πειθαρχικό συμβούλιο και επιβλήθηκε στον συγκεκριμένο εργαζόμενο η ανώτατη ποινή που προβλέπεται, σύμφωνα και με το πειθαρχικό δίκαιο.

«Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στις εγκαταστάσεις του μετρό προορίζονται αποκλειστικά για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, των εγκαταστάσεων και βεβαίως των εργαζομένων της εταιρείας», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Όπως, εξάλλου, σημείωσε, τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης έχουν εγκατασταθεί και είναι σε λειτουργία από την κατασκευή του έργου του Μετρό της Αθήνας, ενώ η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος καμερών λειτουργεί νομίμως και έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Η ΣΤΑΣΥ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, έχει ήδη λάβει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαχείριση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, με αρμοδιότητες και συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία έχουν περιγραφεί στο περίγραμμα της θέσης εργασίας τους και μάλιστα τηρείται μία αυστηρή διαδικασία διαχείρισης του υλικού», τόνισε.

«Aυτό το περιστατικό συνιστά ένα μεμονωμένο γεγονός, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποσκελίσει τη συνολική προσπάθεια, που είναι η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον όπως αυτή εφαρμόζεται από τους παρόχους του συγκοινωνιακού έργου. Και δεν θα πρέπει να εγείρει περαιτέρω ανησυχία στο επιβατικό κοινό, τουλάχιστον ως προς την εξυπηρέτηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Δείτε επίσης

Ανοίγει ο δρόμος για 650 προσλήψεις στα ΜΜΜ – Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προκήρυξη

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 650 οδηγών και τεχνικών στις αστικές συγκοινωνίες της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη