Με νέο πακέτο στήριξης ξεκινά η εβδομάδα – Ανακοινώσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Με νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας αρχίζει η εβδομάδα για το οικονομικό επιτελείο μετά την επιβολή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία συνεχίζουν να προκαλούν στραγγαλισμό στον τζίρο των επιχειρήσεων και να ασκούν περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, με το μηνιαίο κόστος για το σύνολο της οικονομίας να υπολογίζεται πλέον στα 2,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει τραβήξει το χαρτί της ρευστότητας για να κερδίσει τη δύσκολη μάχη με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους μέσω των εργαλείων των αναστολών υποχρεώσεων, των προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής, την παράταση του μέτρου μη καταβολής των ενοικίων μέχρι και τον Μάρτιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται η ρύθμιση – ανάσα των χρεών της πανδημίας να μπει στο τραπέζι μόλις σταματήσουν οι αναστολές φορολογικών και δανεικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία αναμενόταν να αρχίσει τον Μάρτιο, αναμένεται να τρέξει τελικά από τον Φεβρουάριο. Εντός του 2020, όπως δήλωσε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα («MEGA Σαββατοκύριακο») δόθηκαν στις επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ τα 3 δισ. ευρώ θα είναι τους πρώτους μήνες του έτους, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση