Με πρόσχημα τον κορωνοϊο, ο Μητσοτάκης έφερε ερείπια στην οικονομία, ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη και φέρνει τα σκληρότερα μνημόνια! Αναλύει ο Γ. Βάμβουκας – καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Video)


«Από το 2007 μέχρι το 2020, επί 13 συναπτά έτη, η εθνικής μας οικονομία βρίσκεται σε συνεχή ύφεση, σε συνθήκες αύξησης του συνολικού δημοσίου χρέους» – «Μας έβαλαν σε μνημόνια και είπαν ότι τα μνημόνια είναι πανάκεια, η σωτηρία της πατρίδας, ενώ εδώ επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη. Άρα τι βελτιώθηκε από τα μνημόνια;» «55 δις. Ευρώ, είναι χρέος που λήγει εντός τους 2021…. Σε λιγότερο από έναν χρόνο λήγει χρέος ύψους 55 δις. Ευρώ. Ή μάλλον μέχρι το Μάρτιο του 2022. Δηλαδή σε λιγότερο από έναν χρόνο. Θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα…μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει 55 δις ευρώ; Όχι. Επί της ουσίας έρχονται μνημόνια. Άτυπα είμαστε ήδη σε μνημόνιο.»

Ο Γεράσιμος Βραχιολίδης με καλεσμένο τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου ΑΘηνών, Γιώργο Βάμβουκα, αναλύουν την πορεία την οικονονομίας μετά τα συνεχόμενα lockdown.

«Άν πάει ο κ. Σταϊκούρας μαζί με το κ. Στουρνάρα να δουν τα στοιχεία του Δ.Ν.Τ. , θα δουν ότι υπάρχουν χώρες που εν καιρώ κορωνοϊού έχουν οικονομική ανάπτυξη. Π.χ η Κίνα η οποία σε εποχή κορωνοϊού αναπτύσσεται με ρυθμούς 4-5%…το Βιετνάμ…και άλλες. Γιατί αυτές οι χώρες αναπτύσσονται;»

«Πήραν το χρέος στη μεταπολίτευση από 3,8 δις ευρώ το 1974, για την ακρίβεια 18,2% υου ΑΕΠ και το έχουν πάει τώρα στο 232…! Και υπόψιν ότι το 1974 δεν υπήρχε ιδιωτικό χρέος. Τώρα πάνε να πάρουν την ιδιωτική μας περιουσία οι ξένοι. Αυτό πάνε να κάνουν. Είναι θέματα πάρα πολύ σοβαρά για τα οποία κάποιοι έχουν ευθύνες και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Μας έβαλαν σε μνημόνια και είπαν ότι τα μνημόνια είναι πανάκεια, η σωτηρία της πατρίδας, ενώ εδώ επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη. Το 2009 που χρεοκόπησε η χώρα, τα κόκκινα δάνεια ήταν 17-18 δις ευρώ. Τώρα είναι 100 δις. Το 2009 οι οφειλές των πολιτών στις εφορίες ήταν 31 δις ευρώ. Ήταν τότε που έλεγε ο Γ. Παπανδρέου ότι υπάρχουν λεφτά. Αυτά τα 31 τώρα με τα πανωτόκια έχουν πάει 190 δις ευρώ…Άρα τι βελτιώθηκε από τα μνημόνια;»

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή και τα συγκλονιστικά στοιχεία που παραθέτει ο Γιώργος Βάμβουκας (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

Διπλωματικός Παρατηρητής

πηγη
loading…

loading…

loading…

realhosting
loading...

Απάντηση