Μπορέλ-Μπλίνκεν: Στρατηγικό συμφέρον το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο


Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τεταρτη, με κοινή δήλωσή τους επιβεβαίωσαν ότι «η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινθέν, οι δύο άντρες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τρόπους ενίσχυσης στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και τον συντονισμό των απαντήσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και οικονομικών. Δεσμεύθηκαν επίσης να συνεργαστούν ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, του τερματισμού της πανδημίας COVID-19, τη διευκόλυνση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των πολυμερών δομών.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση