ΕνημέρωσηΟικονομία

Μπρατάκος: Οι «smart» Δήμοι γενούν ευημερία – Αύξηση πληθυσμού και ΑΕΠ

Στη σημασία και τα πλεονεκτήματα που έχει για τους πολίτες η μετάβαση στο μοντέλο των «έξυπνων πόλεων», καθώς και στις προτάσεις του ΕΒΕΑ για τους ΟΤΑ που θέλουν να κάνουν το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, στην ομιλία του, τη δεύτερη μέρα, στο 2ο Olympia Forum – Αξιοποιώντας τη δυναμική των πόλεων και των περιφερειών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «το μοντέλο των “έξυπνων πόλεων” είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη. Είναι κατ’ εξοχήν “σημείο συνάντησης” της ψηφιακής με την πράσινη μετάβαση. Ένα πεδίο ανάπτυξης ψηφιακών καινοτομιών, που βοηθούν στην αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Είναι ένα μοντέλο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες του πολίτη και στηρίζεται στη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων. Μπορεί και πρέπει, λοιπόν, να έχει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια».

Τα πλεονεκτήματα της μετάβασης αυτής με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων συνοψίζονται στη ριζική αλλαγή της καθημερινής εμπειρία του πολίτη, στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας, της λήψης αποφάσεων, της ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων. Η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μπορεί να τονωθεί και να ενδυναμώσει τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ, το πρότυπο των Smart Cities εμπλέκει και κινητοποιεί το σύστημα καινοτομίας κάθε περιοχής π.χ. επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, τεχνολογικά κέντρα, θερμοκοιτίδες κ.λπ., δημιουργώντας ζήτηση για εφαρμογές και προγράμματα τεχνολογίας και βοηθώντας, έτσι, στην αξιοποίηση του τοπικού ταλέντου: δημιουργεί ευκαιρίες για νέους, καταρτισμένους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Μπορεί – εν τέλει – να κάνει μια πόλη πιο ελκυστική για να ζεις και να εργάζεσαι, να επιχειρείς και να επενδύεις.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock