Την περασμένη εβδομάδα η Pfizer ανακοίνωσε ότι παρόμοια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, της N501Y, η οποία βρέθηκε και στα δύο παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα και θεωρούνται πιο μεταδοτικά.
Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο
Πίσω από το εν λόγω εμβόλιο είναι ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους για το εμβόλιό τους BNT162b2, στις 9 Νοεμβρίου.
Το εμβόλιο -όπως και αυτό της Moderna- βασίζεται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψει τα κύτταρα των ανθρώπων σε εργοστάσια πρωτεϊνών. Οι εξωτερικές πρωτεΐνες που δημιουργούνται από το σώμα δεν είναι επικίνδυνες επειδή ο υπόλοιπος ιός δεν υπάρχει, ωστόσο, το σώμα βλέπει τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει ανοσοποιητικούς στρατιώτες για να την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση.
Αυτή η τεχνολογία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ η ανάπτυξη και η δοκιμή άλλων εμβολίων έχει πάρει 15-20 χρόνια. Αυτή τη φορά επελέγη η τεχνολογία mRNA διότι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι έτσι θα αναπτυσσόταν πιο γρήγορα ένα εμβόλιο.