888 Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και απόσυρση εκείνων σχετικά με τη Βόρεια Κορέα | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και απόσυρση εκείνων σχετικά με τη Βόρεια Κορέα

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και απόσυρση εκείνων σχετικά με τη Βόρεια Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι νέες κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.

«Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών ότι πρόσθετες μεγάλης κλίμακας κυρώσεις θα προστεθούν σε αυτές που ήδη ισχύουν για τη Βόρεια Κορέα. Έδωσα εντολή σήμερα να αποσυρθούν αυτές οι πρόσθετες κυρώσεις» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

It was announced today by the U.S. Treasury that additional large scale Sanctions would be added to those already existing Sanctions on North Korea. I have today ordered the withdrawal of those additional Sanctions!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 Μαρτίου 2019

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, στοχεύοντας δύο κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των νέων κυρώσεων, η Ουάσιγκτον προχώρησε στην αναθεώρηση της συμβουλευτικής λίστας με τα 67 ναυτικά πλοία, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν βοηθήσει την Πιόνγιανγκ να αποφύγει τα οικονομικά μέτρα.

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος των δύο πλευρών, στο Ανόι, πλαισιώθηκε από πλήθος αναφορών σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί συγκεκαλυμμένες πυρηνικές δοκιμές, αγνοώντας τη συμφωνία που επήλθε στην πρώτη, ιστορική σύνοδο στη Σιγκαπούρη.

Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν

Αναφορικά με την προσπάθεια των Ιρανών για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο παρελθόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 14 ανθρώπων και 17 οντοτήτων που συνδέονται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Άμυνας (SPND) του Ιράν, ενός σώματος το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες του Ιράν στο παρελθόν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Μεταξύ εκείνων σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο όμιλος Σαχίντ Καρίμι, που εργάζεται σε προγράμματα σχετικά με πυραύλους και εκρηκτικά για τον SPND, και τέσσερα συνδεόμενα με αυτό άτομα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει αποφασιστική δράση εναντίον παραγόντων σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Άμυνας (SPND) του Ιράν που έχουν υποστηρίξει τον αμυντικό τομέα του ιρανικού καθεστώτος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν τη μέγιστη πίεση στο ιρανικό καθεστώς, χρησιμοποιώντας όλα τα οικονομικά εργαλεία προκειμένου να εμποδίσουν το Ιράν από το να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής. Όποιος σκέπτεται να έχει δοσοληψίες με την ιρανική αμυντική βιομηχανία γενικά, και τον SPND ειδικά, κινδυνεύει με επαγγελματική, προσωπική και οικονομική απομόνωση».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι κυρώσεις στοχοποιούν υπηρεσίες που υπάγονται στον SPND, υποστηρικτές, εταιρίες-βιτρίνες και συνδεδεμένους με αυτές αξιωματούχους. Με τις κυρώσεις παγώνουν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ των ατόμων και των οντοτήτων αυτών και απαγορεύεται στους Αμερικανούς πολίτες οποιαδήποτε συναλλαγή με αυτούς.

«Η σημερινή κίνηση είναι μια προειδοποίηση προς άτομα και οντότητες που σκέπτονται να έχουν δοσοληψίες με τον αμυντικό τομέα του ιρανικού καθεστώτος γενικά, και τον SPND ειδικά: αναλαμβάνοντας δραστηριότητα με τα υποκείμενα στις κυρώσεις άτομα, κινδυνεύετε με επαγγελματική, προσωπική και οικονομική απομόνωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να αναλάβουν δράση σε βάρος οποιουδήποτε παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε μεταφορές διά θαλάσσης φορτίων πετρελαίου, δήλωσε εξάλλου σήμερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, απαντούσε σε αίτημα για σχόλια σε μια πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο κίνησης στην Ασία τους τελευταίους μήνες, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον «διατηρεί το δικαίωμα να θέσει στο στόχαστρο οποιονδήποτε εμπλέκεται σε ή διευκολύνει τις δραστηριότητες αυτές όπως προβλέπουν οι νόμοι μας», πρόσθεσε.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Προκλητικός εθνικιστής πολιτικός προς την Ελλάδα: Αυτήν τη φορά μπορεί να χρειαστεί να κολυμπήσετε μέχρι τη Σικελία

Ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και κατ' επέκταση στην …