Νέοι δρόμοι ανοίγονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα, με τα τελευταία χρόνια να σημειώνονται ενθαρρυντικά βήματα, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής των ασθενών αυτών. Η νόσος καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στη διαχείρισή της, καθώς συνήθως δίνει συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο και γιατί πολύ συχνά υπάρχει εμπλοκή των πολύ κρίσιμων για τη ζωή αρτηριών και φλεβών γύρω και μέσα στο πάγκρεας.

Από το 2010, ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παγκρέατος, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ, με μακρά θητεία στην Mayo Clinic και στις επεμβάσεις του καρκίνου του παγκρέατος, πρωτοπορεί με την ομάδα του σε ελληνικό έδαφος, κατορθώνοντας να μετατρέψει τους αποκαλούμενους ως «ανεγχείρητους» όγκους του παγκρέατος σε εγχειρήσιμους. Ήδη από το 2019, τα αποτελέσματα των πρώτων 24 ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε η απαιτητική αυτή τεχνική μετατροπής των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με αφαίρεση και των γειτονικών εμπλεκομένων αρτηριών και φλεβών δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer» / https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/pancan.2019.0013. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη από την Ελλάδα δημοσίευση στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πάνω στο ειδικό αυτό θέμα.

Με αφορμή εξ άλλου την νεότερη και πλέον πρόσφατη δημοσίευση στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Surgery» / https://doi.org/10.1016/j.ijscr.2020.09.194 της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρησης παγκρεατεκτομής με ολική συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας που πραγματοποιήθηκε σε ασθενή με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος, συναντήσαμε τον κ. Γρηγόρη Τσιώτο, ο οποίος μας μίλησε για τις δυσκολίες αυτής της απαιτητικής επέμβασης. Παράλληλα, ο διακεκριμένος χειρουργός αναφέρθηκε και στα «όπλα» που διαθέτει στη «φαρέτρα» της η σύγχρονη ιατρική στο μέτωπο της μάχης με τον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά και για όλα όσα θα δούμε τα επόμενα χρόνια.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση