ΕνημέρωσηΟικονομία

Άντεξαν οι 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Διόρθωση λόγω ΗΠΑ

Με απώλειες 1,39% στις 1.305,85 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω του αρνητικού κλίματος διεθνώς, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.

Περιόρισε ωστόσο τις πρωινές απώλειες και ενώ είχε υποχωρήσει νωρίτερα μέχρι και τις 1.281,7 μονάδες (-3,22%), μετά το μεσημέρι εμφάνισε βελτιωμένη εικόνα και έκλεισε τελικά πάνω από τις 1.300 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει τα 128,69 εκατ. ευρώ.

Η είδηση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch λίγο μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης στην Wall Street έφερε την άμεση πτωτική αντίδραση των διεθνών αγορών σε Ασία και Ευρώπη. «Στο κόκκινο» βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου μετά τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις από οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς σχετικά με τις επιπτώσεις άρχισαν να «περιορίζουν» τις απώλειες.

Οι ΗΠΑ απώλεσαν το “πολύτιμό” AAA για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+ επικαλούμενος ιδίως τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν “διάβρωσαν” τη διακυβέρνηση.

Σημειώνεται πως ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που είχε αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ το “τριπλό άλφα” το 2011 και δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+. Μόνο η Moody’s διατηρεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock