888 Ν/Σ Εργασιακά: Τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής -Αποσύρεται άρθρο | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Ν/Σ Εργασιακά: Τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής -Αποσύρεται άρθρο

Ν/Σ Εργασιακά: Τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής -Αποσύρεται άρθρο

Σε τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επομένων ωρών από τη Βουλή.

Οι αλλαγές, εστιάζονται στο πεδίο της διαταγής πληρωμής για καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, της ποινής κλεισίματος επιχειρήσεων για περιπτώσεις συστηματικών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, της ηλεκτρονικής ειδοποίησης για περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης και της μεταβολής της σύμβασης με ευθύνη του εργοδότη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον εργαζόμενο, εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

1) Αποσύρεται το άρθρο 45, με την επισήμανση ότι θα επανέλθει σε δεύτερο χρόνο. Έτσι, αν ο εργοδότης προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή της σύμβασης εργασίας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργαζόμενο, τότε η απόφαση του δεν κρίνεται αυτομάτως άκυρη.

2) Διαταγή πληρωμής: Πριν από την έκδοση διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, θα προηγείται η αποστολή εξωδίκου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο εργοδότης κερδίζει μια μικρή περίοδο, έως δέκα ημέρες που μπορεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα χωρίς να χρειαστεί η έκδοση διαταγής πληρωμής. Επίσης, δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής, άρα και η ευθύνη με την προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, για τις Ανώνυμες Εταιρίες.

3) Κλείσιμο επιχείρησης: Η συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας τιμωρείται με κλείσιμο μιας επιχείρησης για μερικές ημέρες. Με την προσθήκη που έγινε στο νομοσχέδιο, στην περίπτωση που πρόκειται για αλυσίδα επιχείρησης, το κλείσιμο πραγματοποιείται μόνο στο υποκατάστημα που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι στο σύνολο της επιχείρησης.

4) Οικειοθελής αποχώρηση: Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι ο χρόνος ηλεκτρονικής ειδοποίησης για περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης μειώνεται από τις οκτώ ημέρες στις δύο. Με την προσθήκη που κατατέθηκε ο χρόνος της ειδοποίησης θα είναι τέσσερις ημέρες με την αιτιολόγηση ότι έτσι θα περιοριστούν τυχόν προβλήματα με τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Διατηρείται όμως η υποχρέωση την οικειοθελή αποχώρηση να την συνυπογράφει και ο εργαζόμενος που αποχωρεί από την επιχείρηση.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ: 194 νέες προσλήψεις για απόφοιτους Γυμνασίου, Λυκείου και ΙΕΚ

Σε πλήρη εξέλιξη υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών βρίσκονται 194 υπάλληλοι από 10 δήμους και φορείς της χώρας. Συγκεκριμένα, θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *