888 Ντομπρόβσκις: Η Ρώμη αμφφισβητεί ανοιχτά τους κανόνες της ΕΕ -Θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Ντομπρόβσκις: Η Ρώμη αμφφισβητεί ανοιχτά τους κανόνες της ΕΕ -Θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες

Ντομπρόβσκις: Η Ρώμη αμφφισβητεί ανοιχτά τους κανόνες της ΕΕ -Θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι η Ρώμη αμφισβητεί ανοικτά τους κανόνες της ΕΕ και θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας αποκλίνει «σημαντικά» από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, υπογραμμίζει ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Il Sole 24 Ore και διαμηνύει ότι πλέον θα κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ρώμης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ιταλίας υπέβαλε ξανά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιείχε για την οικονομική ανάπτυξη και το δημόσιο έλλειμμα.

Ήδη, η Κομισιόν είχε απορρίψει — για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ — τον ιταλικό προϋπολογισμό, αφού γνωμοδότησε ότι αντίκειται στις δεσμεύσεις της Ιταλίας βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Αποφασίζοντας να προχωρήσει στην εκ νέου υποβολή του χωρίς καμιά μεταβολή στα επίμαχα μεγέθη, η κυβέρνηση της Ιταλίας φάνηκε να κλιμακώνει τη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες.

Η ιταλική κυβέρνηση αμφισβητεί «ανοικτά» τους κανόνες για τα δημοσιονομικά, που έχουν συμφωνηθεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και η πολιτική της είναι «αντιπαραγωγική», καθώς έχει θορυβήσει τους επενδυτές και έχει ωθήσει ψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Κομισιόν είχε αποφύγει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ιταλίας διότι οι προϋπολογισμοί της συμμορφώνονταν σε γενικές γραμμές προς το ΣΣΑ, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, κατά συνέπεια η έναρξη της διαδικασίας αυτής «είναι δικαιολογημένη».

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Γαλλία – Κορονοϊός: Παρήγγειλαν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

Η Γαλλία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εφοδιαστεί με μάσκες και οι παραγγελίες της σε …