Κόσμος

Απαγόρευση διαδηλώσεων για την αστυνομική βία στη Γαλλία

Ειδικότερα, το διοικητικό δικαστήριο στην περιοχή Σερζί-Ποντουάζ, κοντά στο Παρίσι, που συγκλήθηκε εκτάκτως, επικαλέστηκε «τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του Ναέλ» την 27η Ιουνίου για να τεκμηριώσει την απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (8/7).

Αν και τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών «μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες» δεν μπορεί «να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει περάσει ο κίνδυνος για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η απαγόρευση αυτή δεν είναι η μοναδική. Οι αρχές του ίδιου νομού ανακοίνωσαν την Πέμπτη (6/7) πως απαγορεύουν την ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός ακόμη θύματος της αστυνομικής βίας, που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2016.

Η επιτροπή Ανταμά, της οποίας ηγείται η αδελφή του και ακτιβίστρια Ασά Τραορέ, κατέθεσε αίτημα να αρθεί η απαγόρευση, οδηγώντας στην κατεπείγουσα δικαστική διαδικασία.

Ο Αριέ Αλιμί, συνήγορος της επιτροπής Ανταμά, έκρινε στην ακροαματική διαδικασία πως οι τοπικές αρχές «εργαλειοποιούν πολιτικά» τις πρόσφατες ταραχές για να περιστείλουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση».

Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί το μέτρο, δήλωσε πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης.

Η συλλογικότητα «Αλήθεια για τον Ανταμά» συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους, καλεί σε κινητοποίηση για να προβληθεί το αίτημα να προσαχθούν οι χωροφύλακες σε δίκη και, ευρύτερα, για να καταδικαστούν η αστυνομική βία και ο ρατσισμός, που φαίνεται να καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο «χώρο» στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock