ΕνημέρωσηΟικονομία

Όλες οι αυξήσεις που έρχονται σε μισθούς στο Δημόσιο – Παραδείγματα

Αυξήσεις περί το 6,5% στις συνολικές αποδοχές τους, που θα είναι οριζόντιες θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, περισσότεροι από 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας.

Πρόκειται για αυξήσεις οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φτάνουν και τον έναν μισθό ετησίως, με το συνολικό πακέτο ενίσχυσης να ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, περί τους 663.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο θα δουν οριζόντια αύξηση στους μισθούς τους κατά 70 ευρώ και ετήσιο όφελος περί τα 800 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ανά υπάλληλο και αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.

Σημειώνεται πως αυτοί που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται περισσότερο, είναι όλοι εκείνοι που έχουν παιδιά και κατέχουν θέση ευθύνης.

Οι πέντε αυξήσεις που θα δοθούν

  • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής.Ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

  • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

  • Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου(αύξηση 30%), ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (αύξηση 15 ευρώ) για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης (αύξηση 25% – 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%) και χιλιομετρικής αποζημίωσης (αύξηση 33%) για όλους τους υπαλλήλους.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 27,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

  • Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακώνκατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης (μεσοσταθμική αύξηση 10%.

Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 49,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 07/10/2022 έως 31/12/2023 και σε επιπλέον 40,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από 1/1/2024 και μετά.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών:

  1. Αυξάνεται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών, ΑΣΠΑΙΤΕ), επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο βασικός μισθός κατά 5%.
  2. Χορηγείται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ειδικό επίδομα βιβλιοθήκηςαπό 100 έως 200 ευρώ ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  3. Αυξάνεται ο βασικός μισθών διδακτικού προσωπικού άλλων φορέων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΣΕΙ, ΑΕΑ, ΑΕΝ, ΙΕΠ) από 2,5% έως 4%και χορηγείται ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 150 ευρώ, αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  4. Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση των υπαλλήλων από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ (κατά 33%) για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες.Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες.

Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

  • Γενικός Γραμματέας Υπουργείου:121 ευρώ
  • Δικαστικοί λειτουργοί και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: 426,56 ευρώ.
  • Ιατροί του ΕΣΥ: 454 ευρώ.
  • Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 615 ευρώ.
  • Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 269,88 ευρώ.

Παραδείγματα

1. Ένας πάλληλος με ένα παιδί θα λάβει οικογενειακή παροχή ύψους 70 ευρώ, ενώ αν έχει δύο παιδιά θα λάνει παροχή 120 ευρώ και με έξι παιδιά θα λάβει, συνολικά, επιπλέον 360 ευρώ.

Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

2. Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δυο παιδιά θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο τέκνα.

Επιπλέον, θα δει αύξηση 180 ευρώ τον χρόνο από την αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αύξηση 144 ευρώ τον χρόνο λόγω της αύξησης του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Αν ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπηρετεί στην παραμεθόριο τότε έχει επιπλέον ετήσιο όφελος της τάξεως των 360 ευρώ λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου.

Έτσι το συνολικό ετήσιο όφελος από όλες τις αυξήσεις ανέρχεται σε 124 ευρώ μικτά ή 1.316 ευρώ καθαρά.

Παράλληλα, στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

3. Υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί.

Επιπλέον θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα.

Έτσι το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 700 ευρώ μικτά ή 1674 ευρώ καθαρά.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock