888 Οι πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε εκλογές | Kontasas
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οι πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε εκλογές

Οι πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε εκλογές

Σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο φαίνεται να έχει εισέλθει η χώρα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται πλέον με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες.

Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μέχρι το ορόσημο του Μαΐου για τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές εκλογές.

Όλο και περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και πρωτοσέλιδα εφημερίδων βλέπουν ότι το Μάιο θα στηθεί μια επιπλέον κάλπη για τις βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο μέχρι το Μάιο υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις που δεν αποκλείεται να φέρουν τις κάλπες νωρίτερα, είτε να επιχειρηθεί ένας αιφνιδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι εάν μπορούσε η κυβέρνηση θα εξαντλούσε την τετραετία με στόχο να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από το τέλος των μνημονίων και βέβαια να προχωρήσει σε παροχές.

Ήδη τις παροχές τις περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ωστόσο είναι διαφορετικό να μείνουν σε επίπεδο εξαγγελιών και προθέσεων και διαφορετικό να περάσουν στην πράξη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, όπως κάθε χρόνο, επενδύει στον Δεκέμβριο οπότε και προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Αυτή τη χρονιά όμως υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της περικοπής των συντάξεων. Το μέτρο είναι ψηφισμένο από την κυβέρνηση για να ισχύσει από τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε θα ξεκαθαρίσει (ανάλογα με το αποτέλεσμα) αν ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει τις εκλογές πριν το Μάιο και πριν κοπούν οι συντάξεις.

Εκτός από τη δοκιμασία των συντάξεων υπάρχει και η συμφωνία για το «Μακεδονικό».

Όλα δείχνουν ότι το «ναι» στη συμφωνία θα κερδίσει στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και μετά θα προχωρήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές.

Τότε θα πρέπει η συμφωνία να έρθει και στην ελληνική Βουλή για επικύρωση. Όλοι εκτιμούν ότι αυτό θα είναι στην αρχή της επόμενης χρονιάς και εκεί το πολιτικό τοπίο γίνεται πάλι ρευστό.

Εάν οι ΑΝΕΛ ακούσουν τον Πάνο Καμμένο και αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους τότε το ενδεχόμενο εκλογών επανέρχεται ακόμη και εάν η κυβέρνηση έχει μπορέσει να περάσει τη συμφωνία, ενδεχομένως με άλλες ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες μέσα στους επόμενους μήνες με τα σενάρια για τις εκλογές να μένουν στην επικαιρότητα.

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Νέο ΕΣΥ που θα το νιώθει ο καθένας σαν εγώ

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός για τη Υγεία που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, πρόληψη – περίθαλψη …