888 Ολοένα και πιο κοντά το μπλόκο των F-35 στην Τουρκία – Τι φοβούνται οι Αμερικανοί | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Ολοένα και πιο κοντά το μπλόκο των F-35 στην Τουρκία – Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

Ολοένα και πιο κοντά το μπλόκο των F-35 στην Τουρκία – Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

Γιατί δεν συμβιβάζονται F-35 και S-400 – Τι αναφέρει αναλυτής

Πώς πληροφορίες από το επόμενο μαχητικό πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, τους S-400, οδήγησε σε σοβαρές αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τεχνολογία τους και φαντάζει ολοένα και πιθανότερο να εμποδίσουν τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία.

Αυτό ανέφερε ο Aaron Stein, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής στο site «War on the Rocks».

«Εκτός από το σημερινό πάγωμα των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, μερικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το γεγονός ότι η λειτουργία του αμερικανικού αεροσκάφους F-35 από την Τουρκία εντός του εύρους του ισχυρού ραντάρ S-400, το οποίο φαίνεται ότι είναι ικανό να συλλέγει ηλεκτρονικές πληροφορίες, μπορεί να συλλέξει και να εκμεταλλευτεί δεδομένα σχετικά με τις ΗΠΑ και το μελλοντικό μαχητικό πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Aaron Stein.

Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο ρωσικός πύραυλος που θα μπορούσε να ΄τελειώσει΄ την Αμερικανοτουρκική Συμμαχία» ο Aaron Stein σχολιάζει πως οι τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων πως οι S-400 δεν συνιστούν απειλή για τα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα δεν πείθουν.

«Οι διαβεβαιώσεις της Άγκυρας δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το F-35 που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ρωσικά χέρια» αναφέρει ο Aaron Stein και προσθέτει: «Πράγματι, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η Ουάσιγκτον θα εμποδίσει τη μεταφορά των μαχητικών στην Τουρκία … υπονομεύοντας ένα βασικό στοιχείο της σύγχρονης τουρκοαμερικανικής συμμαχίας: Την αμυντική βιομηχανική συνεργασία».

Η άρνηση παράδοσης του αεροσκάφους στην Τουρκία θα βοηθούσε αναμφισβήτητα στην προστασία των μυστικών του από το να καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, αλλά θα σήμαινε επίσης στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να της ανατεθεί η διαφύλαξη του Δυτικού αμυντικού εξοπλισμού λόγω της φιλίας της με τη Ρωσία», κατέληξε.

Θυμίζουμε, πως νωρίτερα ο Ali Tuygan πρώην πρέσβης της Τουρκίας σχολίαζε πως η εμμονή της Τουρκίας στο εν λόγω αμυντικό σύστημα «ήταν ένα τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Τουρκία για να βάλει στο περιθώριο την κατάρριψη του Su-24, τη δολοφονία του Πρέσβη (Andrei Karlov) και να αποκαταστήσει τη συνεργασία με τη Μόσχα.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΡΕ ΦΟΥΚΑΡΑ…;;; Τσελίκ προς Ελλάδα και Κύπρο: «Μην κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο… Είναι πάνω από το μπόι σας»

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Νέες προκλητικές …