ΕνημέρωσηΟικονομία

ΚΤΕΟ και Τέλη Κυκλοφορίας: Αλλαγές και αυστηρά πρόστιμα

«Μπλόκο» στα οχήματα που είναι ανασφάλιστα και σε αυτά που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ βάζουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου για το 2024, το οποίο φέρνει αυστηρά πρόστιμα από 150 έως 500 ευρώ, μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τρεις καίριες παρεμβάσεις που θα βάλουν σε «τάξη» το καθεστώς των οχημάτων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός νέου αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό των οχημάτων που είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από τους υποχρεωτικούς ελέγχους ΚΤΕΟ, ενώ σχεδιάζεται και η εφαρμογή κλιμακωτών προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας.

  • Ανασφάλιστα οχήματα

Στα σχέδια του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ είναι η εφαρμογή αυτόματου συστήματος εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να είναι ασφαλισμένα, μέσω μιας νέας πλατφόρμας, η οποία θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

Για τις διασταυρώσεις θα αξιοποιούνται τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται για την παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ που θα πρέπει να εξοφλήσουν προκειμένου στη συνέχεια να ασφαλίσουν στη το όχημά τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Στο ίδιο μοτίβο, μέσω ειδικής πλατφόρμας θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, στους κατόχους των οχημάτων αυτών θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.

  • Τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές στο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας φέρνει ο σχεδιασμός ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ, καθώς εξετάζεται επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως όσο νωρίτερα μετά τη λήξη της προθεσμίας εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή για τα τέλη του 2025.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το σημερινό καθεστώς, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock