ΕνημέρωσηΟικονομία

Φοιτητική κατοικία: Έως και 500 ευρώ το ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα

Δυσεύρετα και ακριβά αποδεικνύονται τα σπίτια που απευθύνονται σε φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής τους και αναζητούν να νοικιάσουν τη φετινή χρονιά.

Τα διαθέσιμα διαμερίσματα έως 50 τμ. που πληρούν παράλληλα και κάποιες από τις προδιαγραφές (π.χ να μην είναι σε ισόγειο) τα οποία ψάχνουν οι φοιτητές, είναι ελάχιστα, ιδίως στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, συνολικά το κόστος των ενοικίων έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις «παραδοσιακές» φοιτητουπόλεις της χώρας.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως η φετινή θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών για τις οικογένειες που αναζητούν κατοικία για τα παιδιά τους και οι οποίες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών έχουν ξεκινήσει το «κυνήγι» της γκαρσονιέρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αγοράς σχετικά με τα διαθέσιμα ακίνητα και τις τιμές ενοικίασής τους, για να περιορίσουν κατά το δυνατό το κόστος διαμονής οι φοιτητές θα πρέπει να αναζητήσουν είτε πολύ μικρά διαμερίσματα και παλαιάς κατασκευής, είτε να αναζητήσουν τη λύση της συγκατοίκησης ώστε να μοιραστούν τα έξοδα.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Τα στοιχεία της ιστοσελίδας spitogatos δείχνουν πως το β΄ τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή ενοικίου συνολικά στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 9,52 ευρώ ανά τμ. Δηλαδή μεσοσταθμικά, η τιμή για ένα σπίτι 50 τ.μ στο κέντρο της πόλης ξεπερνάει τα 470 ευρώ. Σε δημοφιλείς για τους φοιτητές περιοχές όπου τα λιγοστά διαμερίσματα γίνονται «ανάρπαστα», οι τιμές προφανώς και θα διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο.

Στα Βόρεια Προάστια η μέση τιμή είναι στα 10,67 ευρώ ανά τμ, στα Νότια 11,30 ευρώ ανά τμ, στα Δυτικά 7,63 ευρώ ανά τ.μ. και στα Ανατολικά προάστια 8 ευρώ ανά τ.μ. Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2023. Στον Πειραιά η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 8,75 ευρώ το τ.μ και στα προάστια του 7,14 ευρώ ανά τμ.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η μέση τιμή ενοικίου φτάνει τα 8,48 ευρώ ανά τ.μ. και τους περιφερειακούς δήμους τα 6,33 ευρώ ανά τμ. Στο Ρέθυμνο το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται στα 8,89 ευρώ το τ.μ αυξημένο κατά 16,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε ολόκληρο τον Νομό Αχαΐας με μεγάλη φοιτητούπολη την Πάτρα, τα 7,06 ευρώ το τμ. ενώ στα Ιωάννινα στα 7,67 ευρώ το τ.μ.

Την ίδια στιγμή έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, δείχνει ότι 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα μέχρι 50 τ.μ στο κέντρο της Αθήνας έχουν ζητούμενο ενοίκιο άνω των 400 ευρώ. Σε ποσοστό 80%, είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Την ίδια στιγμή 4 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501 ευρώ έως 600 ευρώ, όταν πέρυσι οι αντίστοιχες ήταν μόλις 1 στις 10.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock