ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στη συζήτηση-γεύμα με τίτλο «Δημοκρατία και Τεχνολογία: Πιάσε με αν μπορείς» που διεξήχθη στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times, ξεκίνησε με τοποθέτηση τουυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφερε ότι έμπνευση για τον ίδιο και την κυβέρνηση αποτέλεσε το άρθρο του κ. Harrari: «Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό», στο οποίο ο συγγραφέας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για ποιες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές προωθούν, ειδικά σε ότι αφορά σε ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της ενδυνάμωσης της κοινωνίας, προωθώντας την πλατφόρμα gov.gr , που δόθηκε στο κοινό την εποχή του πρώτου lockdown της πανδημίας. Τα βήματα που έχουν γίνει από την έναρξη της προσπάθειας ψηφιοποίησης του κράτους από το 2018 έως και σήμερα, είναι με εκθετικό ρυθμό», συμπλήρωσε.

«Προσπαθήσαμε να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και ως ένα μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας. ΄Ενα παράδειγμα ενός μέσου που εισαγάγαμε στις ζωές των πολιτών ήταν το sms 13033, που στην ουσία ήταν μία άσκηση αυτο-ελέγχου, μία άσκηση συμπεριφορικών οικονομικών.

Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη, έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μπορεί να περιορίσει τις ανισότητες και να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες να έχουν ίση πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να ενισχύση την εμπιστοσύνη πολιτών στην διαφάνεια υπηρεσιών αλλά και να φέρει πιο κοντά στο κράτος πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό».

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην «χάσει το τρένο» της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Είμαστε παρόντες στο διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε την μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτή την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στη συνέχεια ο ιστορικός και συγγραφέας Yuval Noah Harrari, η Dubravka Suica, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Επίτροπος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχαν σε μία συζήτηση για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της τεχνολογίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο διπλωματικός συντάκτης για την Ευρώπη της εφημερίδας New York Times, Steven Erlarger.

Ο κ. Ηarrari σημείωσε ότι η τεχνολογία βοήθησε ιστορικά στην προώθηση της δημοκρατίας. “Χωρίς μέσα επικοινωνίας δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που στο παρελθόν (αρχαιότητα) περιόριζε την δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο (πόλη-κράτος).

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock