Επικαιρότητα

Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΛΤΑΚΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «NOOR 1» – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΒΕΡΝΑ Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ;

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ελευθέριος Καλτάκης ανέλαβε καθήκοντα Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά και τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στην χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης με το πλοίο «Noor1».

Ο κ. Καλτάκης ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος Α Τακτικός Ανακριτής Πειραιά, προήχθη πρόσφατα σε Πρόεδρος Πρωτοδικών και ανέλαβε από σήμερα καθήκοντα Ανακριτή Διαφθοράς με απόφαση του διευθύνοντος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιώς Βασίλειου Τζελέπη.
Στο γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς έχει ήδη διαβιβαστεί η δεύτερη δικογραφία που αφορά τη μεταφορά των ναρκωτικών, μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που ήρε τη διαφωνία ανάμεσα στον απερχόμενο Ανακριτή Ιωάννη Πετρόπουλο και τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πετρόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης της δικογραφίας, ενώ ο κ. Τσορμπατζόγλου είχε ζητήσει να διενεργηθούν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις.

Με το υπ’ αριθμ. 822/2021 βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τάχθηκε υπέρ του Εισαγγελέα προκειμένου να διενεργηθούν οι ακόλουθες ανακριτικές πράξεις:

1. Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων φερόμενων ως αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που διαφεύγει τη σύλληψη και Φαρντίν Ριγκαμπάντι που κρατείται στις φυλακές Κορίνθου.

2. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

3. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, πως αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως συνάντησε τον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθύμιο Γιαννουσάκη μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζιντάστι αναγνώρισε τον Β. Μαρινάκη ως τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko» σε φωτογραφίες που του υπέδειξε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

5. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1».

6. Να ζητηθεί συνδρομή από τις κυπριακές αρχές για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο του «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα, που ήταν πολύ μικρότερους κόστους σύμφωνα με πραγματογνώμονα.

Οι επόμενες κινήσεις του ανακριτή

Ο νέος Ανακριτής Διαφθοράς Ελευθέριος Καλτάκης αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως τις ανακριτικές πράξεις με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Μεταξύ άλλων θα διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Οικονομική Αστυνομία, θα ζητηθεί συνδρομή από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland και θα καλέσει να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ και ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Κατσούλης.

Ας σημειωθεί πως το αμέσως προηγούμενο διάστημα εκτελούσε καθήκοντα Α Τακτικού Ανακριτή Πειραιά και είχε διεκπεραιώσει γρήγορα όλες τις δικογραφίες του ανακριτικού γραφείου.

Η υπόθεση της τυχόν εμπλοκής του Β. Μαρινάκη και των συνεργατών του στην υπόθεση του “Noor 1”, είναι η μοναδική δικογραφία που χειρίζεται από σήμερα ο κ. Καλτάκης.

Υπενθυμίζεται πως εναντίον τους έχουν ασκηθεί από το Μάρτιο του 2018 ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Η εμπλοκή τους έγκειται στο γεγονός ότι ο καταδικασθείς για τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης Ευθ. Γιαννουσάκης έλαβε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική εταιρεία Maritime Capital Management Partners LLC και εταιρείες συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του.

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock