Ο κορονοϊός αύξησε τους θανάτους στους τοκετούς και τις γεννήσεις νεκρών μωρών – Τι «δείχνουν» έρευνες


Το ποσοστό των γεννήσεων νεκρών μωρών και οι θάνατοι των μητέρων στη διάρκεια του τοκετού αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με τους τοκετούς να έχουν παγκοσμίως χειρότερα αποτελέσματα τόσο για τις μητέρες όσο και για τα νεογνά. Αυτό «δείχνουν» συγκεντρωτικά στοιχεία διεθνών ερευνών που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (31/3).

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από 40 έρευνες που διεξήχθησαν σε 17 χώρες έδειξαν ότι τα lockdowns για τον κορονοϊό, τα προβλήματα ή και η αναστολή των περιγεννητικών υπηρεσιών και ο φόβος των γυναικών να επισκεφθούν νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα εν μέσω πανδημίας αύξησαν τους κινδύνους στην εγκυμοσύνη, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα τόσο για τις ίδιες όσο και για τα νεογνά.

Click4more: Κορονοϊός: Επιδεινώνονται οι παρενέργειες αν μετά το εμβόλιο καταναλώσετε αυτό

«Η πανδημία covid-19 είχε σοβαρές επιπτώσεις στα συστήματα υγείας», επεσήμανε η καθηγήτρια Άσμα Χαλίλ, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη της συγκεντρωτικής έκθεσης του πανεπιστημίου St George του Λονδίνου.

«Οι αναταραχές που προκάλεσε (…) οδήγησαν σε θανάτους μητέρων και νεογνών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος», πρόσθεσε.

Click4more: Κορονοϊός – Έρευνα: Αυξημένη πιθανότητα πολυοργανικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς μετά το εξιτήριο

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Health Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια γενικευμένη αύξηση στον αριθμό των νεκρών μωρών που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως και των θανάτων μητέρων στη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο οι επιπτώσεις ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερες στις πιο φτωχές χώρες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρήθηκε επιδείνωση της ψυχικής υγείας των μητέρων στη διάρκεια της πανδημίας covid-19. Από τις 10 έρευνες που διεξήχθησαν γα το θέμα, οι έξι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυξήθηκε η επιλόχειος κατάθλιψη, το άγχος των μητέρων ή και τα δύο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Ο κορονοϊός αύξησε τους θανάτους στους τοκετούς και τις γεννήσεις νεκρών μωρών – Τι «δείχνουν» έρευνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Source link

realhosting
loading...

Απάντηση