888 Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε και επισήμως, σήμερα, σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τα σύνορα των ΗΠΑ, θέλοντας να αποσπάσει δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο διάγγελμα του από το Ρόουζ Γκάρντεν, ο Τραμπ είπε ότι υπογράφει τη σχετική απόφαση για προστατεύσει την χώρα του από «τη ροή ναρκωτικών, εγκληματιών και παράνομων μεταναστών, που έρχονται από τα νοτιοδυτικά σύνορα του Μεξικού», κάνοντας λόγο για «σοβαρότατη απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η κίνηση του Τραμπ έρχεται μετά την άρνηση του Κογκρέσου και το κυβερνητικό shutdown, «μετατρέποντας μία πολιτική διαφωνία υψηλών τόνων σε θεμελιώδη αντιπαράθεση για τη διάκριση των εξουσιών», όπως σχολιάζουν οι New York Times.

Η επίσημη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στον Τραμπ να αποσπάσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τείχος, από τον ετήσιο προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times.

Παράλληλα, ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει και τα πιο συμβατικά μέσα που του εξασφαλίζει ο προεδρικός θώκος, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία που προορίζονται για τα προγράμματα καταπολέμησης των καρτέλ ναρκωτικών και 600 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά του εθνικού θησαυροφυλακίου, που έχουν προέλθει από κατασχέσεις περιουσίας.

Σε συνδυασμό με τα περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εγκριθεί για τον «φράκτη» από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση του Τραμπ θα έχει στη διάθεσή της, προκαταβολικά, περίπου 8 δισ. για νέες υποδομές και επισκευές στα ήδη υφιστάμενα σύνορα, ξεπερνώντας κατά πολύ το μπάτζετ των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που του είχε αρνηθεί, αρχικά, το Κογκρέσο.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

«Σας περιμένουμε με όπλα στα χέρια μας»: Στρατιωτική πορεία στη Βενεζουέλα με μήνυμα κατά ΗΠΑ – Περικύκλωσαν την αμερικανική πρεσβεία

Μηνύματα κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο στρατός της Βενεζουέλας σε πορεία εμπισοσύνης υπέρ του Ν.Μαδούρο, …