Πάνω από 200 ελληνικά προϊόντα βραβεύτηκαν με το Superior Taste Award 2025

Το International Taste Institute γιορτάζει 20 χρόνια αξιολόγησης καταναλωτικών προϊόντων και περήφανα αποκαλύπτει την πολυαναμενόμενη λίστα των παραληπτών του 2025 Superior TasteAward. Ανάμεσα στα βραβευμένα προϊόντα αυτής της επετειακής χρονιάς του Ινστιτούτου, ξεχώρισαν περισσότερα από 200 ελληνικά και κυπριακά προϊόντα.
Η επιτροπή του International Taste Institute έχει αξιολογήσει σχολαστικά χιλιάδες προϊόντα τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο για να βραβεύσει με τα αστέρια του Superior Taste Award μόνο τα πιο νόστιμα.
Τα συμμετέχοντα προϊόντα υποβάλλονται σε τυφλές δοκιμές και
αξιολογούνται. Βάσει μιας αξιολόγησης διαφόρων αισθητηριακών κριτηρίων, τα προϊόντα συγκεντρώνουν μια συνολική βαθμολογία για τη γεύση τους. Τα προϊόντα που επιτυγχάνουν βαθμολογία άνω του 70% βραβεύονται στη συνέχεια με ένα, δύο ή τρία αστέρια, ανάλογα με την απόδοσή τους.
Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα για το 2025 στην ιστοσελίδα του International Taste Institute.
Σημαντικός αριθμός ελληνικών & κυπριακών προϊόντων εντυπωσίασαν και ξεχώρισαν
Για μια ακόμα χρονιά, Έλληνες και Κύπριοι παραγωγοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τα προϊόντα που συμμετείχαν και 208 από αυτά κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ανώτερη γεύση τους.
Οι κατηγορίες προϊόντων που σημείωσαν τις περισσότερες συμμετοχές και για φέτος ήταν τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά, εμφιαλωμένα νερά, προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και προϊόντα ψαριού/ιχθυοκαλλιέργειας.
Μερικές από τις ελληνικές και κυπριακές βραβευμένες εταιρείες για το 2025, είναι ενδεικτικά μεταξύ άλλων: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε., ΠΙΤΤΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΜ., KOUKAKIS FARM S.A., COCA-COLA HBC CYPRUS LTD (Kykkos Natural Mineral Water) EUROWATERLAND S.A. (Epirus Kostilatas Springs), ARABATZIS MICHAIL S.A. “HELLENIC DOUGH”, KEFALONIA FISHERIES S.A. και KIMAGRO FISHFARMING LTD.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες παραγωγούς, η συνεργασία με το Ινστιτούτο βασίζεται στην εμπιστοσύνη και προσφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Ακόμα και παραγωγοί που δε διακρίθηκαν, τόνισαν τη σημασία της εποικοδομητικής κριτικής που έλαβαν, καθώς τους βοήθησε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να αποφύγουν άστοχες και οικονομικά επιζήμιες επιλογές, αποτρέποντας την προώθηση προϊόντων που δε θα ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες της αγοράς.
Μια έγκριτη επιτροπή και μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης
Οι κριτές δοκιμάζουν στα τυφλά προϊόντα τροφίμων και ποτών, ακολουθώντας μια αυστηρή διαδικασία, αξιολογώντας προσεκτικά την πρώτη εντύπωση, την όψη, την οσμή, τη γεύση και την υφή (για τα τρόφιμα) ή την τελική αίσθηση (για τα ποτά) και στη συνέχεια παρέχουν μια λεπτομερή εποικοδομητική κριτική.

«Σε αντίθεση με τους δοκιμαστές σε αξιολογήσεις από καταναλωτές, η κριτική επιτροπή του Ινστιτούτου αποτελείται από επαγγελματίες, που έχουν τη γαστρονομική εμπειρία και το λεξιλόγιο όχι μόνο να πουν το κατά πόσο ένα προϊόν είναι νόστιμο, αλλά και να εξηγήσουν το γιατί.» σημειώνει ο Laurent van Wassenhove, Διευθύνων Σύμβουλος.
Το Superior Taste Award θεωρείται η πιο έγκυρη πιστοποίηση της γεύσης παγκοσμίως, κυρίως λόγω των 250+ καταξιωμένων μελών της κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους σεφ και σομελιέ του κόσμου. Ενδεικτικά, μέλη της είναι οι: Bernard Vaussion (Πρώην σεφ του Προέδρου της Γαλλίας), Christian Brancaleoni (Καλύτερος σομελιέ της Ιταλίας, 2022), Gabriel Biscay (M.O.F. & Επικεφαλής σεφ σε βραβευμένο εστιατόριο), Ferran Vila-Pujol (Καλύτερος σομελιέ της Ισπανίας, 2022) και Michael Vanderhaeghe (Επικεφαλής σεφ σε βραβευμένο εστιατόριο).
Βραβεία Prestige, αναγνωρίζοντας τη συνέπεια στην ανώτερη γεύση
Crystal Taste Awards απονέμονται σε προϊόντα που βραβεύονται με 3 αστέρια για 3 συνεχόμενα χρόνια.
Diamond Taste Awards απονέμονται σε προϊόντα που βραβεύονται με 3 αστέρια 7 φορές σε διάστημα 10 ετών.
Μπορείτε να βρείτε τα διακεκριμένα προϊόντα με βραβείο Prestige στην ιστοσελίδα.
