ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ! Όταν ο Καλεντερίδης γλένταγε επί έξι χρόνια τους τουρκαλάδες – Η Τσιλέρ διέταξε τη δολοφονία του…

Μέχρι την εμπλοκή του στην υπόθεση Οτζαλάν το 1999, ο Σάββας Καλεντερίδης ήταν ένας άγνωστος ακόμα και σε στελέχη της ΕΥΠ που τον έβλεπαν να έρχεται στα κεντρικά της Υπηρεσίας, στο κτήριο της λεωφόρου Κατεχάκη. Ο διάδοχος του θρύλου πράκτορα Βασίλη Γιαννόπουλου στην Τουρκία, αποδείχτηκε λίρα εκατό, αφού έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής μένοντας περίπου έξι χρόνια, την στιγμή που οι αξιωματικοί επιστρέφουν μετά από τέσσερα. Διαθέτοντας μια μοναδική επικοινωνιακή ιδιότητα, ο έλληνας αξιωματικός στρατολόγησε μεθοδικά τρεις αξιωματικούς των «γειτόνων» μας σε εκείνες τις αποστολές που καλύπτονται από το χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητη». Χάρη σε αυτή του την κίνηση, η Ελλάδα απέκτησε χαρτογραφημένες δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βάσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τους απόρρητους κώδικες επικοινωνίας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο επισμηναγός Μεχμέτ Μπαρούτ και άλλοι δύο Τούρκοι αξιωματικοί, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, την ίδια στιγμή που ο Καλεντερίδης συνέχιζε τη δράση του. Η φράση «ο άνθρωπος έκανε το τέλειο έγκλημα» που ακούστηκε χρόνια μετά από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙΤ, δικαιώνει απόλυτα τον έλληνα αξιωματικό που όργωσε την Τουρκία. Δεν έδωσε ποτέ το δικαίωμα στους Τούρκους να τον συλλάβουν, παρόλο που μετά από κάποια χρόνια άρχισαν να τον παρακολουθούν, ψάχνοντας μια αφορμή η ένα λάθος. Δεν το έκανε ποτέ, ακόμα και όταν οι «γείτονες» τον επικήρυξαν με ένα εκατομμύριο δολάρια, λίγες ημέρες μετά την έκρηξη που διέλυσε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών. Οι πληροφορίες της ΜΙΤ τον ήθελαν παρόντα στο συμβάν, που αποδόθηκε τελικά στους Κούρδους, ενώ η έκρηξη παρουσιάστηκε σαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο.

Εκτός από την επικήρυξη, οι πληροφορίες ήθελαν την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ να υπογράφει την εντολή δολοφονίας του Καλεντερίδη, ενώ μια δεύτερη εντολή εξόντωσης ήρθε λίγο αργότερα σε μια άτυπη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Στη λίστα που κυκλοφορεί στην αίθουσα, το όνομα του έλληνα αξιωματικού φιγουράρει πρώτο.

Ο Καλεντερίδης καλυπτόμενος πίσω από την ιδιότητα του εμπορικού ακολούθου στο προξενείο της Σμύρνης, καταλαβαίνει, ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, όταν οι Τούρκοι που αναγνώριζε σταματούν να τον παρακολουθούν. Αντιλαμβάνεται ότι νέα πρόσωπα προσπαθούν να τον έχουν από κοντά, και η διορατικότητά του είναι τέτοια, που αντιλαμβάνεται ότι ετοιμάζονται να τον δολοφονήσουν. Κινητοποιώντας το δικό του σύστημα ετοιμάζει την διαφυγή του, η οποία θα γίνει βράδυ, όταν τρία αυτοκίνητα του ελληνικού προξενείου, θα φύγουν μαύρα μεσάνυχτα από τη Σμύρνη. Στο ένα επιβαίνει ο Σάββας που θα επιστρέψει προσωρινά στην Ελλάδα, λίγο πριν ακολουθήσει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο μοιραίο ταξίδι της Κένυας, που οδήγησε στην απαγωγή και παράδοση του Κούρδου ηγέτη από ξένες μυστικές υπηρεσίες, σε κλιμάκιο ανδρών της ΜΙΤ. Την επόμενη μέρα ο Καλεντερίδης θα διαβάσει στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Hurriet τον τίτλο της πρώτης σελίδας στην οποία δέσποζε η φωτογραφία του: «Ο υπερπράκτορας της Ελλάδας παγιδευμένος στην Κένυα». Ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θα επιζητούσε την οποιαδήποτε δημοσιότητα είχε γίνει διάσημος και είχε «καεί» οριστικά και αμετάκλητα σαν πράκτορας.

πηγη

realhosting
loading...

Leave a Reply