888 Πανίσχυρη «ασπίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ: Επιβεβαιώνεται η παρουσία γαλλικής φρεγάτας, σε εξέλιξη γαλλοκυπριακή άσκηση – NAVTEX από Άγκυρα | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πανίσχυρη «ασπίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ: Επιβεβαιώνεται η παρουσία γαλλικής φρεγάτας, σε εξέλιξη γαλλοκυπριακή άσκηση – NAVTEX από Άγκυρα

Πανίσχυρη «ασπίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ: Επιβεβαιώνεται η παρουσία γαλλικής φρεγάτας, σε εξέλιξη γαλλοκυπριακή άσκηση – NAVTEX από Άγκυρα

Μπορεί οι Τούρκοι να τα δίνουν όλα στη Συρία, ωστόσο δεν ξεχνούν τις παράνομες διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες και συνοδεύονται από προκλητικές NAVTEX σε εδάφη κυριαρχίας της Λευκωσίας. Λίγη ώρα αφού η Λευκωσία επιβεβαίωσε την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή, η Άγκυρα έσπευσε να απαντήσει με παράνομες NAVTEX στην καρδιά της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή άσκηση Γαλλίας-Κύπρου.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Από κυπριακής πλευράς επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του οικοπέδου 7, με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Παρασκευής, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, στο Παρίσι, για την αποστολή μιας φρεγάτας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδόν αδιάκοπη, με την κυπριακή πλευρά να χαρακτηρίζει ως υποστηρικτική τη στάση κρατών μελών της ΕΕ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στο παρόν στάδιο, πάντως, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία ιταλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γαλλοκυπριακή άσκηση στην ΑΟΖ

Σε εξέλιξη βρίσκεται γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να σημειώνει τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο για τη διμερή συνεργασία με το Παρίσι, όσο και σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

Την άσκηση ανακοίνωση η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, στο twitter, ότι οι γαλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της, πρόσθεσε η Γαλλίδα ΥΠΑΜ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Στην άσκηση αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι η γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εμπίπτει στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. «Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της ΕΕ» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Νέες προκλητικές NAVTEX

Η Τουρκία συνεχίζει αδιάκοπα την έκδοση προκλητικών NAVTEX, με αποτέλεσμα να παραμένουν «υψηλές» οι εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα εξαπολύει χερσαίες επιθέσεις σε άλλο «μέτωπο» αυτό της βόρειας Συρίας.

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για γαλλική φρεγάτα που κατευθύνεται με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εκτέλεση βολών.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε χθες NAVTEX σύμφωνα με την οποία προβλέπονται ασκήσεις με βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, από τις 8 π.μ μέχρι τις 5 μ.μ.

Η θαλάσσια περιοχή που «δεσμεύεται» από την Άγκυρα βρίσκεται στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ και αποτελεί συνέχεια των προκλητικών NAVTEX που έχουν εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο Υπουργός, μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε με την Γαλλίδα ομόλογο του σχετικά με την εξοπλιστική συμφωνία για γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στην Ελλάδα, «διερεύνησε» ποια θα ήταν η στάση των Γάλλων απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Ο ίδιος αναφέρει πως αν και δεν είναι σε θέση να κάνει ένα τέτοιο αίτημα προς τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκείνοι, από μόνοι τους, θέλοντας να προασπίσουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην περιοχή και όντας παραδοσιακοί σύμμαχοι των Ελλήνων, στέλνουν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μια φρεγάτα.

Δείτε τις πληροφορίες της NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1145/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-10-2019 20:47)TURNHOS N/W : 1145/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 14 OCT 19 FROM 0800Z TO 1700Z IN AREA BOUNDED BY;
34 21.00 N – 031 36.00 E
34 21.00 N – 032 06.00 E
33 56.00 N – 032 06.00 E
33 56.00 N – 031 36.00 E
CAUTION ADVISED.

πηγη

 

Δείτε επίσης

“ΚΟΠΑΝΑΝΕ” ΑΛΥΠΗΤΑ – ΕΧΟΥΝ Γ@ΜΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚWΛΟΥ – 112.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ 2 ΜΕΡΕΣ – ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΣΑ ΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΙ “ΠΟΝΟΨΥΧΟΙ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.. (ΦΩΤΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Μόλις σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *